Geen woningen voor bejaarde krakers in Zwolle

Het plannetje van de SP dat de gemeente zélf sociale woningbouw moet realiseren heeft het niet gehaald. Ook de suggestie van GroenLinks om woonboten voor oude vrouwen en huizen voor bejaarde krakers te bouwen strandde.

De wachttijd voor een sociale huurwoning in Zwolle is nog altijd te hoog, zo’n 4,5 jaar. Om dat probleem op te lossen moet de gemeente volgens de SP zélf maar woningen gaan bouwen, naast de woningcorporaties. Het idee kreeg maandagavond in de gemeenteraad van geen enkele partij steun.

Locaties
Ten eerste doordat de gemeente niet moet gaan concurreren met de corporaties. Ten tweede, omdat de woningwet het niet toelaat en ten derde omdat de corporaties zelf voldoende financiële middelen hebben om zelf te bouwen. Wie gaat bouwen is niet het probleem in Zwolle, de locaties zijn dat wel. In de stad zijn te weinig plekken waar sociale woningbouw gerealiseerd kan worden.

Woonboten
Heel even leek GroenLinks het voorstel van de SP te volgen, maar dan alleen voor bijzondere gevallen. Raadslid Michiel van Harten: ‘Wat corporaties niet mogen doen, zijn bijvoorbeeld kantoren opkopen of voor heel bijzondere groepen een aantal woningen bouwen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan een oude vrouw van 90 jaar die per se op haar woonboot wilde blijven wonen. Waarom die woonboot niet zo aanpassen dat ze er gepaste zorg op kan krijgen. Of ik denk aan oude krakers die genoegen nemen met simpele woningen. Als dát het voorstel wordt, vindt u ons aan uw zijde.’

SP-raadslid Brammert Geerling weigerde echter zijn originele plan aan te passen en stond aan het einde van het debat met lege handen, niemand in de gemeenteraad zag in zijn plan een adequate oplossing voor de woningnood in Zwolle.

Back to top button