Geld besparen tijdens corona crisis

Het corona virus heeft een grote financiële impact op huishoudens. De gevolgen zijn dat we minder verdienen of zelfs onze baan verliezen. Het is belangrijk om je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten en te bekijken waarop je geld kan besparen.

1. Inventariseer je inkomsten en uitgaven

Zet op (digitaal) papier wat je inkomsten en uitgaven zijn voor de maand. Zo krijg je een goed beeld van wat er maandelijks binnenkomt en wat je maandelijkse uitgaven zijn. Er zijn uitgaven die niet iedere maand terugkomen, maar per kwartaal of per jaar zoals de gemeente- en waterschapsbelasting. Reken dit bedrag terug tot een maandbedrag en noteer dit bij de uitgaven, zodat je niet ineens wordt verrast met een rekening. Geld dat je eventueel over hebt, kan je apart leggen.

2. Zeg onnodige abonnementen op

Zodra je een overzicht hebt van je maandelijkse uitgaven, kan je kritisch bepalen welke uitgaven noodzakelijk zijn. Nu zijn weliswaar de cafés en restaurants gesloten, maar dat betekent niet dat er geen geld wordt uitgegeven. Met name abonnementen kunnen tezamen een grote uitgaven zijn, zoals de energierekening. Met snel energie vergelijken kan je energieleveranciers vergelijken en bekijken of je geld bespaart als je gaat overstappen van energie maatschappij. Wees ook kritisch op andere abonnementen, zoals streamingdiensten, loterijen, kranten of tijdschriften. Het opzeggen van een abonnement kan wennen zijn, maar het biedt ook inzicht in welke abonnementen daadwerkelijk nodig zijn.

3. Wees creatief met boodschappen doen

Boodschappen doen is geen uitje, maar je kan er wel creatief mee zijn. Er zijn een aantal simpele manieren om minder uit te geven in supermarkt. Ga bijvoorbeeld niet met een lege maag naar de supermarkt, maak een weekmenu zodat je weet wat je moet hebben en kijk onderin het schap voor de goedkoopste producten. Neem daarnaast een vast bedrag mee dat je wil uitgeven, zodat je niet over je maandbudget gaat. Het is logisch om in het weekend wat meer geld uit te geven aan boodschappen. Dit is niet erg, maar gebruik je financiële overzicht en beoordeel of dit kan.

4. Maak een lijst met dingen die je echt nodig hebt

Als de verveling toeslaat, is het verleidelijk om online te winkelen. Het geluksmoment is echter maar van korte duur. Probeer dit daarom te beperken. Waarschijnlijk stroomt je inbox over van aantrekkelijke aanbiedingen. Maak een lijst met dingen die je echt nodig hebt en houd je hieraan. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor cosmetica of verjaarscadeautjes. Als je iets uitgeeft, noteer dit dan ook bij je financiële overzicht.

5. Maak geldzorgen bespreekbaar

Geldzorgen hebben een enorme impact op je mentale gezondheid. Schroom daarom niet om hulp te zoeken. Bespreek het met mensen in je omgeving of klop aan bij je gemeente. Zo kan je bij de gemeente ontheffing vragen voor gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Wees je ervan bewust dat je echt niet de enige bent die gebukt gaat onder de financiële gevolgen van de coronacrisis. Voor elk huishouden is het aanpassen en bekijken wat wel en niet lukt. Laat schaamte niet de overhand nemen en schakel hulp in indien nodig.

Back to top button