Gemeente gaat containers van Zwollenaren chippen om afval in de gaten te houden

Het veelbesproken afvalplan van Swollwacht-wethouder William Dogger gaat een nieuwe fase in. De gemeente wil straks minicontainers voorzien van een chip, zodat er in de gaten gehouden kan worden of er geen misbruik wordt gemaakt. Ook moet de chip gebruikt gaan worden voor de invoering van ‘prijsprikkels’ (lees: boetes) voor Zwollenaren.

Het is een nieuwe stap in het beleid waarbij Zwollenaren worden gestraft voor het aanbieden van te veel afval. De boetes die zullen volgens zijn inmiddels met een jaar uitgesteld, maar in de tussentijd gaat de gemeente door met de uitvoering van overige maatregelen. Minicontainers voorzien van een chip is daar een van. Dat schrijft het College in een informatienota aan de gemeenteraad.

William Dogger Swollwacht
Swollwacht-wethouder William Dogger.

In het initiële plan wordt melding gemaakt dat minicontainers van 1600 huishoudens in Zwolle – voornamelijk in het buitengebied – worden voorzien van een chip. Of dat aantal nog steeds hetzelfde is, is niet duidelijk. ‘Vanwege de lage bebouwingsdichtheid bieden de huishoudens in het buitengebied van de gemeente Zwolle hun restafval aan in minicontainers (circa 1.600 huishoudens). Het chipperen van minicontainers maakt een betere registratie en monitoring mogelijk en helpt om misbruik tegen te gaan. Een bijkomend voordeel is dat de containers door het plaatsen van een chip voorbereid zijn voor de invoering van een prijsprikkel’, staat in het afvalstoffenplan dat door Swollwacht-wethouder William Dogger is omarmd, ondanks zijn belofte vóór de verkiezingen Zwollenaren niet extra te zullen laten betalen voor hun afval.

‘Blanco cheque over rug Zwollenaren’
Dat leverde Swollwacht veel kritiek op in de gemeenteraad. SP-fractievoorzitter Brammert Geerling vindt dat de Dogger ‘over de rug van Zwollenaren een blanco cheque uitschrijft’.

De chip op de minicontainers is niet de enige maatregel die genomen gaat worden om Zwollenaren en hun afval in de gaten te houden, voordat de boetes op afval per 1 januari 2023 worden ingevoerd. ‘Ook achter de schermen zijn we bezig om de ICT systemen daar waar nodig aan te passen’, aldus het College.

Back to top button