Gemeente gaat keihard snijden in vervoer voor meest kwetsbare Zwollenaren

Contract doelgroepenvervoer wordt niet meer verlengd

De gemeente Zwolle overweegt een ingrijpende koerswijziging in het doelgroepenvervoer, wat verstrekkende gevolgen kan hebben voor haar meest kwetsbare inwoners. De plannen, uiteengezet door ChristenUnie-wethouder Gerdien Rots, zetten zelfs vraagtekens of doelgroepenvervoer wel noodzakelijk is.

In een raadsbrief stelt Rots dat er niet alleen gekeken moet worden naar hóe vervoer georganiseerd wordt, maar zelfs óf vervoer überhaupt noodzakelijk is. Ze suggereert dat onderwijs, werk en dagbesteding dichter bij huis geregeld moet worden, zodat vervoer wellicht overbodig wordt. ‘Als we onderwijs, werk en dagbesteding dichter bij huis kunnen regelen dan hoeven we misschien wel niet eens meer te vervoeren. Dan kan je naar school of dagbesteding in je buurt of wijk. Net als iedereen.’ In het plan staat niet of dat betekent dat kinderen die bijvoorbeeld naar de Ambelt gaan een andere school moeten zoeken.

We moeten kijken of we school, werk en dagbesteding dichterbij kunnen organiseren. Dan hoeven minder mensen gebruik te maken van een taxi.

Verkeer naar De Ambelt

Een van de argumenten om te snijden in doelgroepenverkeer (voor kwetsbare kinderen) is ook dat het te druk wordt op de Ceintuurbaan. ‘We zien dat wegen steeds voller worden. Zoals de Ceintuurbaan. En de weg die naar de Ambelt aan de Herfterlaan gaat’, zegt Rots. ‘Als we het nieuwe contract op dezelfde manier gaan opzetten, dan kunnen we de vraag op een gegeven moment niet meer aan. En worden de files langer. Er zijn daarom veranderingen nodig.’

Nieuw contract vóór 1 augustus 2026

De gemeente Zwolle gaat nu kijken naar een nieuw contract, waarin de bovenstaande uitgangspunten hoogstwaarschijnlijk in terug moeten komen. ‘We hebben een goede basis nodig waarop we het nieuwe contract gaan bouwen. De basis beschrijven we in uitgangspunten. Tot aan de zomer 2026 gaan we de uitgangspunten verder uitzoeken. Zo kunnen we na de zomervakantie precies aangeven wat we willen. Tot aan de zomervakantie nemen we in een werkgroep de tijd om het plan verder uit te werken. We vragen vanaf oktober 2025 de offertes op bij vervoerders. Als alles goed gaat dan weten we in februari, uiterlijk maart 2026 welke vervoerder het wordt. Daarna informeren we de inwoners, maken we instructies en richten we systemen in. We tekenen het nieuwe contract vóór 1 augustus 2026.

UPDATE: Inmiddels eist de oppositie in Zwolle een debat over de plannen. ‘Het idee dat mensen die nu afhankelijk zijn van dit vervoer maar moeten fietsen of de bus moeten pakken laat zien hoe ver dit college van de realiteit is afgedreven.’ Lees hier verder.

Back to top button