dinsdag , 21 maart 2023

Gemeente gaat Zwolse fietser hard aanpakken

De gemeente gaat Zwollenaren die hun fiets niet op de juiste plek in de binnenstad neerzetten aanpakken. Er worden volgend jaar boetes uitgedeeld en rijwielen verwijderd.

Dat is het idee van de nieuwe plannen rondom fietsparkeren in het centrum van Zwolle. Er komen weliswaar nieuwe rijstallingen bij, maar er gaat nu ook worden gehandhaafd. D66 en GroenLinks zien niets in de plannen die ook nog eens 60 duizend euro kosten. De twee partijen zullen maandag, als er een besluit over het onderwerp moet komen, een wijziging voorstellen. ‘Onze partijen vinden het plan niet passen bij ‘Zwolle fietsstad’ waar de vrijheid van de fietser zo bij hoort. Daarnaast straalt het niet veel vertrouwen uit in alle verbetermaatregelen’, aldus D66-fractievoorzitter Sonja Paauw namens beide partijen.

Levendig straatbeeld
Uitbreiding van het handhavingsgebied en extra inzet van handhavers is in de ogen van GroenLinks en D66 onnodig. ‘Als mensen goed zien waar ze hun fiets kunnen parkeren en als de parkeerplek past bij hun behoefte dan hebben wij er vertrouwen in dat Zwolle een aantrekkelijke fietsstad blijft, niet alleen voor de fietsers zelf.’ Beide partijen vinden dat de gemeente het geld voor de extra inzet en handhaving beter kan besteden aan het versterken van de binnenstad. ‘Daarbij horen fietsen in een levendig stadsbeeld.’