vrijdag , 1 december 2023

Gemeente hangt alleen Zwolse vlag halfstok na terreur in Israël

De gemeente Zwolle heeft besloten om alleen de Zwolse vlag halfstok te hangen, nadat dit weekend Israël slachtoffer is geworden van terroristische aanslagen.

Gemeenten in heel Nederland worstelen met een signaal na de afgrijselijke gebeurtenissen in Israël dit weekend, waar honderden onschuldige burgers omkwamen na terreur. Alleen in Amsterdam wordt vooralsnog de Israëlische vlag gehesen. De gemeente Zwolle heeft ervoor gekozen om de Zwolse vlag halfstok te hangen. Op social media volgt ook een begeleidende tekst: ‘Uit medeleven met de slachtoffers van de aanslagen in en om de Gazastrook hangt de gemeente Zwolle de Zwolse vlag vandaag halfstok bij het stadhuis en stadskantoor.’

In Deventer is er weer voor een andere aanpak gekozen. Daar hangen ze de Nederlandse vlag halfstok, maar niet alleen voor de terreurdaden in Israël. ‘In Deventer hangt vandaag de vlag halfstok, uit medeleven voor alle onschuldige burgers die de afgelopen dagen slachtoffer zijn geworden van geweld. De wereld is het afgelopen weekend opgeschrikt door geweldsuitbarstingen door de natuur en door menselijk handelen. Afghanistan werd getroffen door een reeks zware aardbevingen die aan zeker 2.500 mensen het leven kostte. In het Midden-Oosten vielen honderden doden door geweldexplosies in onder meer Israël.

Na de aanslagen in Parijs was er in de gemeente Zwolle wel een massale protestactie, waarbij er een mars door de stad werd gehouden en zelfs de toenmalige burgemeester Henk Jan Meijer een toespraak hield voor het stadhuis.