vrijdag , 9 juni 2023

Gemeente: Inwoners met camera zelf spioneren bij afvalbakken

De gemeente Zwolle overweegt een plan, waarbij inwoners op de fiets met een camera in kaart moeten brengen waar er afvaldumping plaatsvindt. Die beelden worden dan door een computer geanalyseerd. Een speciale commissie over ethische vraagstukken is kritisch.

Het idee van de gemeente Zwolle is om zogenoemde ‘EyeBikes’ in te zetten om de afvalproblematiek in de stad tegen te gaan. Inwoners krijgen dan een camera op de fiets om objecten te detecteren op basis van kunstmatige intelligentie. Dagblad Trouw schreef al eerder over de EyeBikes in Zwolle. ‘Wordt de Zwollenaar een verklikker of draagt ze positief bij aan het gemeentebeleid’, vraagt de krant zich af.

Spanning in  stad
Die vraag moest een ethische commissie beantwoorden voor de gemeente. In dat onderzoek staan veel kritische kanttekeningen over het idee. ‘Acceptatie van deze technologieën is niet vanzelfsprekend. Het is te verwachten dat er spanning ontstaat tussen de wens van de gemeente om te experimenteren en de acceptatie van technologie door de inwoners en stakeholders in de stad. (…) Wat gebeurt er met de beelden als er naast “afval” ook een persoon in beeld komt? Bijvoorbeeld iemand die afval vaker “fout” bijplaatst? Wordt het dan interessant om over te gaan tot opsporing in plaats van het bestrijden van het symptoom?

Afvalbeleid in Zwolle
Het afvalbeleid in Zwolle is de laatste maanden een van de belangrijkste gesprekken in de stad. Inwoners klagen steevast dat rondom ondergrondse containers, sinds de invoering van een boete op afval in de stad, veelal bezaaid liggen met dumpingen. De gemeente Zwolle deelt die mening niet. Uit eigen onderzoek zegt de gemeente dat er juist géén toename is van extra afvaldumping na de invoering het het nieuwe beleid van D66-wethouder Paul Guldemond.

Opsporing
Het college van burgemeester en wethouders wil niet alleen via camera’s spioneren rondom afvalbakken in Zwolle. Ook heeft ze al aangekondigd dat Zwollenaren die te veel afval aanbieden op naam zullen worden aangesproken. Die inwoners krijgen een brief en de mogelijkheid om een gesprek met een ‘afvalcoach’ te hebben.