Gemeente wil biomassacentrale op Voorst

Op het bedrijventerrein Voorst moet een biomassa-centrale komen om energie op te wekken. Die intentie heeft het College uitgesproken. In Stadshagen wordt er ook al met biomassa elektriciteit opgewekt, maar daar zijn juist veel klachten van bewoners over.

Om duurzame stroomvoorziening op te wekken op bedrijventerrein Voorst wil het College biomassa inzetten als mogelijkheid. Eerder waren er op Voorst plannen om windmolens te plaatsen, maar die zijn voorlopig geschrapt na protesten uit de buurt.

[advpoll id=”54″ title=”Advanced Poll” width=”270″]

In Stadshagen wordt er ook op een kleinschalige manier (voor 250 woningen) met biomassa elektriciteit opgewekt bij zwembad Bubbels aan de Sportlaan. Juist daar zijn eerder veel klachten van buurtbewoners gekomen. Er zou volgens de bewoners veel fijnstof vrijkomen die gezondheidsklachten geeft.

Een van de bewoners maakte een video waarin fijnstofwaardes worden gemeten. Volgens de maker werden er 170 miljoen deeltjes per kubieke meter gemeten, waarden die volgens hem overeen komen met een ruimte vol rokers.

Het is nog niet bekend wanneer de biomassacentrale op Voorst operationeel moet zijn en ook niet hoe groot deze zal worden.

Deze week werd wel bekend dat bij een nieuwe biomassacentrale in Zaandam juist te veel schadelijke stoffen naar buiten kunnen komen en de luchtkwaliteit in de omgeving afneemt.

Een reactie

  1. We zijn weer fijn bezig voor het milieu.
    Hoeveel schone lucht van bomen moet hier weer omgezet worden in fijnstof?

Back to top button