Gemeente wil minder vaak schoonmaken

De gemeente Zwolle gaat flink bezuinigen op het onderhoud van de openbare ruimte. Zo zullen de straten minder vaak worden geveegd en schilderwerk worden uitgesteld.

De gemeente gaat flink snijden binnen het budget voor het beheer van de openbare ruimte. Voor de periode 2016-2018 ligt er een bezuinigingsopgave van € 1 miljoen, aanvullend op eerdere bezuinigingen van circa € 1,7 miljoen de afgelopen jaren. ‘Deze opgave is fors’, stelt het stadsbestuur. Eerder werd al bekend dat veel prullenbakken zijn weggehaald door de gemeente, tot woede van veel inwoners.

In de komende jaren zullen de straten minder worden geveegd en zal er behoudend worden opgetreden met noodzakelijk schilderwerk. Volgens de gemeente hebben burgers in wijkdialogen aangegeven dat ze begrip voor de bezuinigingen hebben.

‘De bezuinigingen uit het verleden hebben effect gehad op de kwaliteit van de openbare ruimte’, geeft het stadsbestuur wel toe. ‘Zo wordt er minder onkruid geborsteld op verhardingen en worden de kanten van grasstroken al een aantal jaren niet meer regelmatig afgestoken. Dat heeft geleid tot een minder strak beeld. Het effect van de maatregelen in 2016 voor de stad is nog relatief beperkt, al zitten er ook maatregelen tussen die op termijn leiden tot een minder net beeld. Zo hebben bezuinigingen op het schilderwerk van de portalen op termijn tot gevolg dat de beeldkwaliteit verslechtert omdat de portalen minder strak in de verf zitten.’

[advpoll id=”38″ title=”Poll” width=”250″]

Back to top button