Gemeente wist van problemen rondom afgebrand pand

De gemeente Zwolle wist al drie dagen dat er zorgen vanuit de Kamperpoort waren over het afgebrande pand aan de Vos de Waelstraat. Ze besloot niet om in te grijpen.

Op vrijdagavond brandde een voormalig schoolgebouw aan de Vos de Waelstraat volledig uit. Drie dagen daarvoor hadden welzijnswerkers al tot twee keer toe aan de bel getrokken bij de verantwoordelijk wijkmanager van de gemeente. Zij zagen bijvoorbeeld dat er een deur open was en wisten dat er in de Kamperpoort zorgen waren met betrekking van raddraaiers in de buurt.
De gemeente Zwolle heeft zelf niet actief opgetreden na de uiting van de zorgen, maar heeft de welzijnsmedewerkers doorverwezen naar de eigenaar van het pand, Junco B.V. De bezorgde welzijnswerkers hebben daarna zowel met de eigenaar van het pand als met de politie contact gehad.

Brandstichting
Drie dagen na de eerste waarschuwingen brandde het pand op vrijdagavond 16 juni volledig af. De politie gaat, na forensisch onderzoek, uit van brandstichting. Dat was op de woensdag vóór de brand al de vrees van de welzijnswerkers.

‘Geen acuut veiligheidsrisico’
De gemeente Zwolle zegt in een reactie op de bevindingen van ZwolleNu dat zij niet verantwoordelijk zijn. ‘De verantwoordelijkheid voor de staat en de veiligheid van een pand ligt in eerste instantie bij de eigenaar. De meldingen van de welzijnsmedewerkers en buurtbewoners heeft de wijkmanager opgepakt en dan ook aan de eigenaar van het pand voorgelegd. Dit ging onder andere over de vernielde deur. De eigenaar heeft besloten geen maatregelen te nemen. Dit heeft de wijkmanager de betrokkenen laten weten. Voor de gemeente was er geen sprake van een acuut veiligheidsrisico voor de omgeving en dus geen aanleiding om verder gaande stappen te ondernemen’, aldus persvoorlichter Marieke Stenfert.

Back to top button