Gemeente Zwolle bepaalt straks hoeveel afval u mag weggooien

Swollwacht-wethouder William Dogger heeft een nieuw plan bedacht voor het scheiden van afval. In de toekomst gaat de gemeente bepalen hoeveel afval u mag weggooien. Komt u daarboven? Dan moeten Zwollenaren bijbetalen. Wie eronder komt, krijgt geld terug. Ook mag u nog maar één keer per jaar het grof vuil buiten zetten en twee keer per jaar het tuinafval.

In een ronkend persbericht stelt de gemeente Zwolle dat inwoners minder gaan betalen voor hun afval. Wie iets verder leest, ziet een heel ander beeld. De gemeente gaat straks bepalen hoeveel afval u mag weggooien. ‘Ieder huishouden betaalt de huidige afvalstoffenheffing, waarbij we vooraf bepalen hoe vaak een huishouden restafval aanbiedt. Iedereen die aan het eind van het jaar minder vaak de container aan de weg heeft gezet of een zak in de ondergrondse container heeft gegooid krijgt dan een deel van de afvalkosten terug. Huishoudens die vaker restafval aanbieden dan verwacht moeten aan het eind van het jaar bij betalen.’

Tuinafval
Ook zullen Zwollenaren in het vervolg meer gaan betalen voor grof afval én voor tuinafval. Vanaf maart 2021 kunnen Zwollenaren nog 500 kilo grof vuil per jaar gratis naar ROVA brengen en één keer per jaar het grof vuil aan huis gratis op laten halen. De witte zakken voor tuinafval wordt vanaf volgend jaar nog maar twee keer per jaar (in voor- en najaar) gratis opgehaald door de ROVA.

Back to top button