Zwolle geeft strijd over vliegveld Lelystad al op

Zwolle en de Provincie Overijssel hebben in een brief aan de staatssecretaris laten weten dat zij de ligging van de routes van het vliegverkeer naar Lelystad Airport en de komst van het vliegveld niet ter discussie zullen stellen.

In de brief naar staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu (IenM) zijn de gemeentes en de provincie opvallend positief voor het ministerie. De enige kanttekeningen die er worden gezet zijn hogere vluchtroutes ‘op termijn’ en het kruisend verkeer bij Zwolle, waardoor vliegtuigen op 900 meter zullen overkomen.

Spierballen
De toon van de brief staat haaks op het verzoek dat de Zwolse wethouder Michiel van Willigen (ChristenUnie) maandagavond van de gemeenteraad mee kreeg. Volgens Swollwacht-fractievoorzitter William Dogger moest de wethouder ‘zijn spierballen laten zien’ en ook GroenLinks-raadslid Michiel van Harten riep de wethouder op ‘iets sterker’ voor de dag te komen.

Lovend
Maar de brief aan de staatssecretaris is vooral lovend over de werkwijze van het ministerie. Zo schrijven Zwolle, de Vechtdalgemeenten en de Provincie: ‘Wij zien bewegingen in het dossier die recht doen aan de zorgen die er in onze provincie en in onze gemeenten zijn’ (…) ‘u zoekt naar oplossingen voor de paravliegers in Teuge en u geeft ruimte aan actiegroepen en publiek om in een consultatieronden hun opvattingen kenbaar te maken.’

Slappe brief
De Zwolse fractie van GroenLinks heeft al verbijsterend gereageerd op de brief. ‘Dit is een slappe brief met gemiste kansen’, zegt Van Harten. ‘Namens de inwoners van Zwolle wordt gezegd dat Vliegveld Lelystad en de routes, en aantallen vliegbewegingen, niet ter discussie staan. Ons is gebleken dat heel veel inwoners daar anders over denken.¬†Er wordt geen heroverweging bepleit rond nut en noodzaak van de luchthaven, onder andere vanwege alle milieuredenen, en vanwege de alternatieven die ontwikkeld kunnen worden. Dat is wat GroenLinks betreft een veel te zwakke stellingname. Teleurstellend voor een college dat veel aandacht aan duurzaamheid wil geven.’

Lees HIER de hele brief aan de staatssecretaris.

[advpoll id=”61″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button