Gemeente Zwolle laat Herman Brood in de steek: museum sluit deuren

Swollwacht wil weten of doorstart toch mogelijk is

De culturele ziel van Zwolle krijgt opnieuw een klap te verduren. Het Herman Brood Museum, een eerbetoon aan de grootste muzikale en artistieke zoon van de stad, verdwijnt uit de binnenstad. De reden? Onbetaalbare huurlasten, mede opgelegd door de gemeente. Dit nieuws heeft geleid tot scherpe schriftelijke vragen van Swollwacht aan het College van Burgemeester en Wethouders. De lokale partij stelt het gemeentebestuur ter verantwoording en vraagt zich hardop af of Zwolle zijn culturele erfgoed voldoende beschermt.

De sluiting van de Herman Brood Experience is een symptoom van een bredere problematiek. De stad, die zich profileert als culturele hotspot, lijkt steeds minder ruimte te bieden aan kunst en cultuur. De teloorgang van het Kattegat, de onzekere toekomst van de IJsselhallen en het gebrek aan betaalbare ateliers voor jonge kunstenaars wijzen op een verontrustende trend: Zwolle verwaarloost haar culturele kroonjuwelen.

‘Zonder cultuur geen stad’

Swollwacht maakt zich grote zorgen over het verdwijnen van een van de grootste culturele iconen van Zwolle. ‘Het is schrijnend dat we de herinnering aan Herman Brood laten vervagen in zijn eigen geboortestad’, aldus fractievoorzitter Silvia Bruggenkamp. ‘Zijn werk en nalatenschap verdienen een vaste plek in Zwolle. Een plek waar zijn muziek op zaterdagavonden nog te horen is, waar zijn kunst niet verdwijnt in de anonimiteit, maar de stad blijft verrijken.’

De partij vraagt het College of er daadwerkelijk alles aan is gedaan om de Herman Brood Experience te behouden en roept op tot een structurele oplossing. Kan de gemeente bijvoorbeeld samenwerken met culturele instellingen als Museum de Fundatie en ANNO om een permanente Brood-locatie te realiseren? En belangrijker nog: wil Zwolle echt een stad zijn die trots is op haar culturele erfgoed, of wordt kunst hier gezien als sluitpost?

Gemeentelijk cultuurbeleid onder vuur

Deze kwestie roept bredere vragen op over het cultuurbeleid van Zwolle. Terwijl projectontwikkelaars en vastgoedprijzen de stad veranderen, lijken kunstenaars en culturele initiatieven steeds vaker het onderspit te delven. Is Zwolle nog wel een stad voor makers en creatieven? Of blijft er straks enkel een historisch centrum over zonder een kloppend cultureel hart?

Back to top button