Gemeente Zwolle vertaalt folders naar Arabisch en Engels om afvaldumping te verminderen

De gemeente Zwolle zet extra stappen in de strijd tegen de fors toegenomen afvaldumping sinds de invoering van het diftar-systeem. Eén van de opvallendste maatregelen is dat voorlichtingsfolders nu ook worden vertaald naar het Arabisch en Engels en voornamelijk in Holtenbroek worden verspreid. Deze stap komt voort uit een behoefte aan duidelijke communicatie in diverse talen, zo blijkt uit recent onderzoek.

In 2024 werden er 16.190 gevallen van afvaldumping geregistreerd, een sterke stijging (51%) ten opzichte van 10.700 registraties in 2022. Bewoners klagen al geruime tijd over zwerfafval bij containers, rattenoverlast en het uitblijven van structurele oplossingen. De gemeente presenteert daarom een nieuw pakket aan maatregelen in het document Vervolgstappen bijplaatsingen 2025.

Meer meertalige voorlichting in probleemwijken

Uit onderzoek in verschillende Zwolse wijken blijkt dat bewoners vaak niet precies weten wat waar hoort. Samen met afvalverwerker ROVA heeft de gemeente de bekende ‘Wat hoort waar’-folder nu vertaald in het Engels en Arabisch. Afvalcoaches gaan hiermee actief de wijken in – met name Holtenbroek, waar de problematiek hardnekkig is – om bewoners persoonlijk te informeren en folders te verspreiden.

Daarnaast worden extra maatregelen genomen in wijken waar gesloopt of gerenoveerd wordt, zoals de Javastraat en Gombertstraat. Hier worden vooraf containers geplaatst voor grofvuil en kringloopgoederen. In wijken zoals Stadshagen en Wipstrik wordt sneller gereageerd op meldingen van inwoners, zelfs als het aantal officiële registraties daar lager ligt.

Proeven met toegangscontrole en containerherinrichting

In Assendorp start de gemeente een proef met verzamelcontainers voor PMD-afval die alleen toegankelijk zijn met een pas. Dit moet voorkomen dat afval te vroeg wordt aangeboden en de straat vervuilt. In Stadshagen komen mogelijk extra containers, omdat veel inwoners nu afval meenemen naar het winkelcentrum.

Monitoring en handhaving verder aangescherpt

De gemeente monitort nu ook het aantal meldingen van inwoners apart van het daadwerkelijke aantal geregistreerde bijplaatsingen. Bovendien onderzoekt ze of systematisch ‘schouwen’ met behulp van de CROW-methodiek kan helpen bij een objectiever beeld van de stad. Handhaving wordt geïntensiveerd op plekken waar afval bewust zonder adresgegevens wordt achtergelaten.

Back to top button