Gemeenten voeren massaal betaald parkeren in, extra bedrag 1,5 miljard euro

Ook in Zwolle veel weerstand

In Zwolle is vorige week een plan gelanceerd om betaald parkeren in de hele stad in te voeren. De maatregel stuit op felle weerstand: een petitie tegen de plannen is al bijna 6.600 keer ondertekend. Toch lijkt de gemeente Zwolle door te willen zetten, ondanks de brede maatschappelijke tegenstand. Een herkenbaar patroon, want in steeds meer Nederlandse gemeenten wordt betaald parkeren ingevoerd of uitgebreid, vaak tegen de wens van bewoners in, blijkt uit een reportage van Kassa.

Gemeenten verdienen miljarden aan parkeren

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat gemeenten in 2025 bijna 12% meer parkeerinkomsten verwachten binnen te halen, een bedrag van bijna 1,5 miljard euro. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht incasseren honderden miljoenen per jaar, maar ook kleinere gemeenten zien in betaald parkeren een lucratieve inkomstenbron. Ook Zwolle komt aan de beurt, blijkt uit de plannen van ChristenUnie-wethouder Gerdien Rots, waar Zwollenaren ook buitenspel worden gezet.

Massale weerstand genegeerd

De invoering van betaald parkeren stuit in veel steden op hevig verzet. In Amersfoort stemde bij een referendum 74% van de inwoners tegen de uitbreiding van betaald parkeren, maar de gemeente zet het plan toch door. De wethouder werd bedreigd en uitgescholden, maar blijft vasthouden aan het beleid. In Katwijk leidde een referendum juist tot het intrekken van de plannen. Daar stemde ook driekwart van de kiezers tegen en besloot de gemeente uiteindelijk om de uitbreiding niet door te voeren. In Den Haag wordt op 13 februari gestemd of een referendum over betaald parkeren doorgang vindt.

Betaald parkeren als ‘melkkoe’

Gemeenten beweren dat betaald parkeren noodzakelijk is om de leefbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren en ruimte te creëren voor woningbouw. Maar critici zien vooral een verkapte belastingverhoging. Door bezuinigingen vanuit het Rijk zoeken gemeenten naar nieuwe inkomstenbronnen, en parkeergelden zijn een makkelijke manier om de begroting te spekken. Tegenstanders wijzen op de stijgende kosten voor burgers. Niet alleen de parkeervergunningen, maar ook parkeren bij sportverenigingen, ziekenhuizen en sociale bezoeken wordt steeds duurder. De auto blijft voor veel mensen een noodzaak, vooral in steden waar het openbaar vervoer tekortschiet.

Zwolle: inspraak of voldongen feit?

De situatie in Zwolle lijkt zich te voegen naar het landelijke beeld: inwoners verzetten zich massaal, maar de gemeente lijkt vastbesloten om door te zetten. De vraag blijft of de stem van de Zwollenaren daadwerkelijk gehoord wordt, of dat de beslissing al in steen gebeiteld is. Komt er nog ruimte voor inspraak, of moeten inwoners zich neerleggen bij de zoveelste lastenverzwaring?

Back to top button