woensdag , 27 september 2023

Gemuteerd coronavirus ook in Nederland ontdekt, ’tot 70% meer besmettelijk’

Het gemuteerde coronavirus is volgens het ministerie van VWS begin december ook in Nederland ontdekt. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Alle vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk zijn tot 1 januari geschrapt.

Het nieuwe virus werd begin deze maand ontdekt toen er een steekproef werd genomen door het RIVM. In het Verenigd Koninkrijk zijn extra coronamaatregelen genomen om het gemuteerde virus niet verder te laten verspreiden. Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Het is nog onduidelijk of het gemuteerde virus gevaarlijker is en of de vaccins die in ontwikkeling zijn slechter werken voor de nieuwe stam.

Het geval in Nederland wordt nu onderzoek. De GGD kijkt om welke persoon het gaat, hoe die besmet is geraakt en of er wellicht meer mensen in Nederland de nieuwe variant hebben of hebben gehad.

De nieuwe stam draagt de wetenschappelijke naam SARS-COV-2 VUI 202012/01 en is in september 2020 voor het eerst ontdekt. Het verspreidt zich razendsnel, vooral in het zuidoosten van Engeland. Maar de nieuwe variant is ook in Wales, België, Denemarken en in Australië vastgesteld. En nu dus ook in Nederland.