Zwollenaar bij eerste én laatste duel Cruijff

De Zwolse sportjournalist Henk Wageman was getuige van de eerste én de laatste wedstrijd van de vandaag overleden Johan Cruijff. Voor ZwolleNu schrijft de voormalig chef sport van de Zwolse Courant een korte herinnering.

‘Het overlijden van Johan Cruijff vandaag roept bij velen herinneringen op, ook bij mij. Ik verbeeld me dat ik tot de zeer weinigen behoor die Johan Cruijff heeft zien debuteren als 17-jarige op 15 november 1964 tegen GVAV (3-1 voor de Groningers en hij maakte het enige doelpunt), de terugkeer bij Ajax in 1981 in de wedstrijd tegen Haarlem (fabuleus doelpunt, 4-1 winst) heb meegemaakt, en na de overstap van Ajax naar Feyenoord het eerste onderlinge duel 8-2 in het Olympisch stadion heb gade geslagen. En op 13 mei 1984 zijn allerlaatste duel als speler van Feyenoord, toen PEC Zwolle de tegenstander heette (2-1, doelpunt Cruijff), heb mogen aanschouwen.

feyenoordpec_cruijff

Tribune PEC Zwolle
Ik was er ook bij toen oud-voorzitter Marten Eibrink de nieuwe hoofdtribune in Zwolle in 1987 een naam moest geven, omdat de oude in 1985 afbrandde. Ik deed hem de suggestie om het naar Johan Cruijff te vernoemen, omdat de beste voetballer die Nederland ooit heeft gekend, nergens op deze wijze was geëerd. Officieel heet het dat de tribune de naam Johan Cruijff kreeg, omdat hij in Nederland zijn laatste wedstrijd tegen PEC Zwolle had gespeeld. Er was wel discussie over, want het vernoemen wordt vaak aan overledenen gelaten. Tot mijn grote blijdschap werd de nieuwe hoofdtribune toch naar Cruijff vernoemd en de Verlosser kwam het zelf openen.

In latere jaren heb ik vele gespreken gevoerd met ex-Ajacied Arie Haan, die onder Cruijff opbloeide als internationale vedette. En hoewel Haan het niet altijd eens was met Cruijff, erkende hij de grote invloed van zijn aanvoerder. Niet alleen als voetballer, maar op vele terreinen. Haan was en is van mening dat Cruijff niet alleen Barcelona en Catalonië heeft verlost, maar ook Nederland in de jaren 70 een vernieuwd zelfbewustzijn heeft bijgebracht. ‘Het gevoel dat je met Cruijff in je team niet kon verliezen, heeft zeker die generaties zoveel elan, motivatie en zelfbewustzijn bijgebracht, dat ons land niet alleen excelleerde in het voetbal, maar ook op het gebied van cultuur en zelfs economie. Het belang van Cruijff voor de bv Nederland is in ieder geval enorm geweest en vaak onderschat.’

Henk Wageman (1949) is voormalig chef sport van de Zwolse Courant en deed verslag van vele internationale sporttoernooien.

Back to top button