‘Gevaarlijke situaties in Isala door overwerkt personeel’

De Zwolse SP opent vandaag een meldpunt voor medewerkers van de Isala-klinieken over overbelasting en onacceptabele werkdruk.

De laatste maanden krijgt de SP signalen van werknemers dat een kritische grens bereikt is en de kwaliteit van de zorg ernstig in gevaar komt. Bij de meldingen die al binnen zijn gekomen wordt melding gemaakt van medewerkers die overspannen op de werkvloer rondlopen en een gebrek aan handen aan het bed waardoor de kwaliteit van de zorg niet alleen verslechtert maar zelfs gevaarlijke situaties dreigen te ontstaan.

Bureaucratie
Isala-medewerkers geven een aantal oorzaken van de grote problemen van de afgelopen maanden: zo besteedt het ziekenhuis bovenmatig veel aandacht aan het voorbereiden van een accreditatie. Daarnaast zorgen nieuwe administratieprogramma’s voor fors meer bureaucratie. Bovendien wordt bij bijvoorbeeld ziekte steeds weer een zwaar beroep gedaan op het overblijvende personeel, wat bijvoorbeeld tijdens de griepgolf het werk extra zwaar maakt.

Dementerende ouderen
Naast deze oorzaken wordt ook genoemd dat het aantal patiënten dat bijzondere zorg nodig heeft stijgt door externe factoren. Het sluiting van verzorgingshuizen heeft als gevolg dat bijvoorbeeld dementerende ouderen nodeloos lang in het ziekenhuis verblijven, omdat er geen plek voor hen is om heen te gaan. Ook steeds meer patiënten met een psychische aandoening dienen zich aan. Dit maakt dat de zorgdruk zwaarder wordt, zonder dat het personeelsbestand meegroeit.

Huilend op het werk
SP-woordvoerder Frank Futselaar: ‘Wij horen nu al wekenlang verontrustende verhalen uit de Isala: van verpleegkundigen die huilend op hun werk lopen omdat ze de noodzakelijke zorg niet kunnen bieden en signalen die niet door management lijken te worden opgepikt. Verhalen van Isala-personeel zullen wij –uiteraard anoniem- bundelen en gebruiken om betere omstandigheden af te dwingen.’

Contact
Medewerkers van Isala kunnen hun verhaal doen via ffutselaar@gmail.com of bellen met 06-39550536.

Back to top button