Gevangenen bewerken patiëntendossiers uit Isala

Naar nu blijkt hebben Belgische gevangenen inzage gehad in patiëntendossiers uit de Isala. Het ziekenhuis in Zwolle betreurt de gang van zaken.

Het televisieprogramma Meldpunt (omroep Max) besteedt morgenavond (dinsdag) aandacht aan het onderwerp digitalisering van patiëntendossiers. De redactie van Meldpunt heeft vragen gesteld aan Isala over het digitaliseren en opslaan van patiëntendossiers, in het bijzonder door het bedrijf Iguana (voorheen Allgeier).

Het blijkt nu dat Iguana het bewerken van de patiëntendossiers heeft uitbesteed aan sociale werkplaatsen en gedetineerden. Volgens Isala betreft het patiëntendossiers van de afdeling Oogheelkunde uit de periode 2000 tot en met 2012. Na navraag van Isala heeft het Belgische bedrijf bevestigd dat het zaken heeft gedaan met de gevangenis van Leuven. Het bedrijf kan niet uitsluiten dat patiëntendossiers van Isala Oogheelkunde daar scanklaar (verwijdering van nietjes) zijn gemaakt.

Isala betreurt de gang van zaken. ‘Als wij van tevoren hadden geweten dat Iguana dergelijke werkzaamheden ook laat uitvoeren op locaties van derden en in het bijzonder door gedetineerden, dan had Isala mogelijk een andere keuze gemaakt. Het gesprek met Iguana en het feit dat de opdracht is afgerond, leidt op dit moment niet tot verdere vervolgstappen van Isala’, schrijft het ziekenhuis in een verklaring.

In de uitzending van Meldpunt! op 26 januari 2016, 19.25 uur op NPO 2,  wordt uitgebreid aandacht besteed aan het lekken van patiëntinformatie.

Back to top button