Gevoelstemperatuur in Zwolle maandagochtend al -10°C

Het wordt deze week bitterkoud. In Zwolle ligt de gevoelstemperatuur maandagochtend al onder de -10°C. Het is wel goed nieuws voor de schaatsliefhebbers.

Het is tijd voor wollen handschoenen, een dikke muts en bekers vol warme chocolademelk. Vandaag is het begin van een bitterkoude week, waarin de gevoelstemperaturen door een snijdende oostenwind kunnen oplopen tot -20°C. In Zwolle werd vanochtend (maandag) al een gevoelstemperatuur gemeten van -10,4°C. De koudste dagen van de week zullen waarschijnlijk woensdag en donderdag worden, waarin de gevoelstemperaturen kunnen oplopen tot -20°C.

Schaatsen
Met de snijdende kou wordt de hoop op echt schaatsweer groter. De schaatsbaan in Dalfsen ligt al dicht, daar wordt gewacht totdat het ijs voldoende is aangegroeid. Het bestuur van de ijsbaan HWZ (Herfte, Wijthmen, Zalné) is inmiddels bij elkaar gekomen ter voorbereiding op een mogelijk mooie schaatsweek.

Oppassen
Het is wel oppassen voor de lage temperaturen. Bij een gevoelstemperatuur onder -10°C is gevaar voor koudeletsel (beschadiging van de huid doorhet ontstaan van ijskristallen in het huidweefsel, vernauwing van bloedvaten). Dit geldt voor onbeschermde huid. Indien de gevoelstemperatuur onder de -15°C komt, kan koudeletsel binnen een uur optreden, onder de -20°C binnen een half uur.

[advpoll id=”68″ title=”Poll” width=”270″]

Back to top button