‘Geweld was onvermijdelijk bij intocht Sinterklaas in Zwolle’

Als burgemeester Henk Jan Meijer de demonstratie tegen Zwarte Piet afgelopen zaterdag niet had verboden, was er sowieso geweld gebruikt. Dat zegt het College van B en W ter verdediging van het besluit de demonstratie geen doorgang te laten vinden.

‘Op zaterdagmiddag bleek dat een confrontatie met geweld onvermijdelijk was’, zegt het College in een reactie op vragen van GroenLinks en de PvdA. ‘Gezien het gevaar voor het ontstaan van wanordelijkheden langs de route en het familiekarakter van het evenement konden we tot onze teleurstelling niet anders besluiten dan de demonstratie niet door te laten gaan.’

Ter Pelkwijkpark
De 18 demonstranten tegen Zwarte Piet lokte een tegenreactie uit van een groep van ongeveer 150 personen. ‘In het Ter Pelkwijkpark ging het om ongeveer 70 personen en later in de
middag bleek de groep nog groter. Het ging om een groep van ongeveer 150 personen in totaal die in de binnenstad aanwezig waren met het kennelijke doel om de betoging te verstoren, dan wel te voorkomen. Deze groep wilde de aangekondigde demonstratie verstoren met gebruikmaking van geweld zodra de demonstranten vanaf de verzamellocatie in de buurt van het demonstratievak zouden arriveren’, aldus het College van B en W.

Zorgplicht
Burgemeester Henk Jan Meijer zag uiteindelijk geen andere mogelijkheid de demonstratie tegen Zwarte Piet te verbieden. ‘Vanuit de zorgplicht voor de demonstranten en de bezoekers is zaterdagmiddag is door de locoburgemeester besloten tot een verbod. De locoburgemeester was overigens van 13:30 uur tot 15:15 uur primair verantwoordelijk voor de openbare orde. Vanzelfsprekend is het besluit tot het verbod in goed overleg met de burgemeester genomen.’

Volgend jaar andere opzet
Volgend jaar zal er anders worden gehandeld met de spanningen rondom Zwarte Piet. ‘Het college streeft ernaar ruim voor de volgende Sinterklaasintocht in overleg met organisatoren en de verschillende geledingen in de Zwolse samenleving. We willen dan tot een dusdanige opzet van de intocht komen dat een situatie zoals die afgelopen zaterdag is ontstaan wordt voorkomen.’

Lees hier de uitgebreide antwoorden.

Reacties

 1. Wat ik in de hele discussie over Zwarte Piet altijd mis, is de rol die de Afrikaanse stamhoofden tijdens de slavernij hebben gespeeld. Die hebben hun eigen mensen/stamleden verkocht. Dat vind ik zeker zo erg als het feit, dat blanken zich aan slavernij hebben schuldig gemaakt. Waarom wordt dat nooit ter sprake gebracht?

  1. Waarom dat niet ter sprake wordt gebracht? Omdat het niet ter zake doet.

   Niemand zegt dat de originele inwoners van het Afrikaanse continent allemaal het goede deden. Het is echter eenvoudigweg een feit dat we te maken hebben met de slavernij de grootste operatie ter uitroeiing, marteling en onderdrukking in de geschiedenis van de mensheid is. Die is uitgevoerd vanuit West-Europa en heeft geleid tot het koloniseren van vrijwel het hele Afrikaanse continent. De gevolgen daarvan zijn tot op de dag van vandaag overal zichtbaar. Wat is er zo moeilijk aan om dat te begrijpen?

   Hetzelfde lot is bijvoorbeeld de Indianen overkomen, die ook slachtoffer werden van de West-Europese expantie-drift. Alleen zijn er maar weinig Indianen over om dat na te vertellen. Wat Theo Maassen daarover zegt is vrij treffend. “Vroeger speelde ik met cowboys en Indiaantjes. Ik had een plastic poppetje van een Indiaan op een paard die net geschoten was en eraf viel. Dat is ook lef. Eerst een heel volk uitmoorden en er daarna plastic poppetjes van maken. Dat hebben ze in Duitsland toch nooit echt aangedurfd”.

   Misschien goed om er over na te denken dat we zoiets ook niet moeten doen met de slavernij, zeker niet als de mensen om wiens voorvaderen het gaat proberen uit te leggen dat het schadelijk voor hen en hun kinderen is.

 2. Zwarte piet,ontstaan uit de geschiedenis van bisschop Nicolaas die kinderen redde van de slavernij. Volgend jaar die anti lui en hobby geven, een inburgeringscursus met geschiedenis ofzo.Trouwens, als kozp zich aan de verordening had gehouden was er geen geweld geweest. Het gaat gewoon om een mooi kinderfeest, over geven en samen zijn,wat is het probleem? Dat piet zwart is? Dat zijn zoveel mensen, ook onder de smink….

  1. Een inburgeringscursus geschiedenis. Dat kunnen velen wel gebruiken. U ook, want de herkomst van Zwarte Piet is (zo volgt uit alle academische, historische studies) toch wat gecompliceerder dan u het voorstelt. Het Tijdschrift voor Geschiedenis publiceerde nog geen week geleden het volgende artikel (keurig double blind peer reviewed, zoals dat hoort):

   https://tijdschriftvoorgeschiedenis.org/2018/11/21/zwarte-piet-en-de-blackfacetraditie/

   Het Meertens Instituut (hét instituut voor de “bestudering en documentatie van Nederlandse taal en cultuur”) is er ook duidelijk over. Bekijk anders even hun FAQ:

   http://www.meertens.knaw.nl/cms/nl/nieuws-agenda/nieuws-overzicht/202-nieuws-2013/144371-faq-zwarte-piet

   U praat dus eenvoudigweg onzin, en dat is niet zo mooi.

   Het probleem is inderdaad dat veel witte mensen een zwarte persoon naspelen, volgens een blackface-traditie waarvan de schadelijkheid al heel lang bekend is. Het is niet oké om de huidskleur op karikaturale wijze als kostuum te gebruiken, zeker niet op structurele basis, ter ondersteuning van een kinderfeest. Dat is het probleem.

 3. Tijdens een kinderfeest horen logisch gezien geen demonstraties! Daarentegen zeuren over iets dat al 150 jaar niet meer is voorgekomen is ook gezeur om niets. Of gaan ze over 100 jaar hier ook zo zeuren over de Duitsers over wat zij onze voorouders aangedaan hebben? Geen podium meer geven aub. Het is wel klaar na al die jaren. In Suriname vieren ze ook Sinterklaas, dus moet men hier ook niet zeuren. Daarbij gaat zwarte Piet niet over slaven, zwarte Piet gaat over de Barbaren die Spanje veroverden en zelf slaven maakten via de kusten van allerlei landen waarbij zij slaven maakten van blanke vrouwen die ze verkochten als slavin voor harems e.d.
  Goed gedaan burgemeester! Volgend jaar graag weer verbieden.

  1. Precies ik sluit me hierbij volledig aan. Als men wil kan men overal wel wat achter zoeken. Lijkt me beter als je zo in elkaar steekt eens een psychiater te bezoeken. Bovendien is kijken naar de toekomst beter dan achterom blijven kijken. Die personen kunnen zich beter bezig houden met de moderne slavernij, zoals in Qatar en Arabie nog steeds het geval is. Hebben ze in ieder geval een beter doel in het leven

  2. “Tijdens een kinderfeest horen logisch gezien geen demonstraties!” Onzin. Je hebt altijd demonstratierecht, dat staat in onze grondwet.

   Bovendien is het niet 150 jaar geleden dat Zwarte Piet onderdeel was van het Sinterklaas-feest, het gebeurt nu. Elk jaar. Nu snap ik wel dat je doelt op de slavernij, maar Zwarte Piet is juist een symbool dat laat zien dat de gevolgen van de slavernij nog altijd dooretteren in deze tijd. Daarnaast vind ik een appèl op de grootste mensenrechtenschending ooit afdoen als gezeur redelijk absurd.

   Als ze in Duitsland nu nog jaarlijks mensen met grote neus van plastic en een pruik met pijpenkrullen in treintjes door de straat zou laten rijden om snoep uit te delen tijdens een kinderfeest… ja, dan zou je daar inderdaad over mogen “zeuren”. Zeker als Joodse mensen zouden zeggen “eh, zou je dat even niet willen doen?”.

   Dat er mensen in Suriname plezier beleven aan het Sinterklaas-feest met een Zwarte Piet er bij betekent nog niet dat het oké is. Daarnaast is je opmerking over die barbaren aantoonbaar onzin en duiden alle historische studies erop dat Zwarte Piet wel degelijk een oorsprong heeft in de slavernij. Zie hier: https://tijdschriftvoorgeschiedenis.org/2018/11/21/zwarte-piet-en-de-blackfacetraditie/

Back to top button