Gommers: ‘We denken dat 70% opname op intensive care zal overleven’

Intensive care-arts Diederik Gommers denkt dat zeventig procent van de mensen die op de intensive care belanden de opname zal overleven. Dat vertelde hij vandaag tijdens een bijpraatsessie in de Tweede Kamer.

Het percentage ligt hoger dan de cijfers die China eerder meldde. Daar zou ongeveer de helft van de patiĆ«nten op de ic met Covid-19 overleven. Volgens Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care en verbonden aan het Erasmus MC, komt dat doordat in Nederland een deel van de ouderenpopulatie niet op de ic belandt. ‘Of de cijfers echt zo zullen zijn, weten we nog niet, we zien het nu nog niet in de grafieken. Maar als ik naar de situatie in mijn eigen ziekenhuis kijk (Erasmus MC, red.) dan hebben wij 92 patiĆ«nten op de ic liggen met een besmetting van Covid-19, daarvan zijn er 9 overleden en 21 ontslagen. Dat is ook het beeld dat ik vanuit andere ziekenhuizen hoor.’

Volgens Gommers ligt het aantal sterfgevallen met een vergelijkbaar ziektebeeld tussen de 30 en 40 procent. De mortaliteit die doorgaans op intensive cares in Nederland gemeld worden ligt tussen de 17 en 19 procent.

 

Back to top button