‘Signalen gevaarlijke corona-situaties distributiecentra Zwolle’

GroenLinks Zwolle is geschrokken van de berichtgeving over onveilige werksituaties in distributiecentra. Raadslid Lennart Hartman heeft signalen gekregen dat er ook in Zwolle problemen zijn en wil graag van het college weten of en hoe de gemeente hierop controleert.

In Trouw was te lezen hoe medewerkers van een distributiecentrum in de voedselsector een verhoogd risico lopen om besmet te raken met het Coronavirus. Ook het CNV heeft hiervoor gewaarschuwd en roept gemeentes op om de coronamaatregelen te handhaven bij distributiecentra van bedrijven in vitale sectoren.

Onvoldoende controle
Lennart Hartman: ‘Dit is heel zorgelijk. Inmiddels bereiken mij signalen dat dit probleem ook in Zwolle speelt. Daarnaast wordt in het artikel aangegeven dat er onvoldoende controle is op coronagerelateerde maatregelen.’

Coronamaatregelen
De dienst die op veilige werkplekken moet controleren, Inspectie SZW, controleert namelijk niet of werkplekken aan de coronamaatregelen voldoen. Er wordt alleen telefonisch gecontroleerd op de arborichtlijnen. Dit betekent dat er geen enkele overheidsinstantie is, die de veiligheid van deze werkplekken controleert. Hartman: ‘Wat GroenLinks betreft is dit onacceptabel. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek en juist in de vitale sectoren zou hier nog meer aandacht voor moeten zijn.’

Gemeentelijke handhaving
GroenLinks roept het college op in gesprek te gaan met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid om ook op coronamaatregelen te controleren. Wanneer de Inspectie SZW dit niet of niet voldoende kan waarborgen, vraagt GroenLinks het college om door middel van gemeentelijke handhaving zelf de veiligheid van deze medewerkers te waarborgen.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Op zoek naar mondkapjes? Of zelf maken? Kijk hier.[/box]

Back to top button