donderdag , 22 februari 2024
Protest Lelystad Airport
Een eerder protest in Park de Wezenlanden tegen Lelystad Airport.

GroenLinks Zwolle matigt toon over opening Lelystad Airport

De PvdA heeft de Zwolse gemeenteraad verdeeld over haar opstelling dat Lelystad Airport überhaupt niet open moet. Verrassende criticaster tegen het PvdA-plan: GroenLinks.

Hedon is ruim een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen mudvol. Het is begin februari en binnen in de poptempel wordt thee geschonken, lopen mensen met gasmaskers en spandoeken rond, allemaal wachtend op GroenLinks-frontman Jesse Klaver. Samen met onder andere de Zwolse lijsttrekker Sylvana Rikkert is er één dwingende boodschap voor de groupies in de zaal: Lelystad Airport mag niet open. ‘Geen uitstel, maar afstel’, wordt er onder luid applaus gezegd.

Negatieve consequenties
En dat was nu net de boodschap waarmee PvdA-raadslid Mart Oude Egbrink maandagavond de Zwolse raadzaal binnenstapte. Volgens Oude Egbrink en zijn partij kan het vliegveld niet open ‘omdat Lelystad Airport een duurzame toekomst onmogelijk maakt en omdat het veel negatieve consequenties voor onze inwoners met zich meebrengt.’

De PvdA kreeg met die opstelling een verrassende tegenstander: GroenLinks. De partij van Rikkert – die in Hedon vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen nog vrolijk met Klaver meedeunde – had geen oog voor die opstelling en wil zich houden aan het mantra dat de hele gemeenteraad gezamenlijk moet optrekken, alleen dán kan er in Den Haag iets worden bereikt.

Voortschrijdend inzicht
GroenLinks-raadslid Norman Finies bevroeg zijn PvdA-collega zelfs kritisch, zoals eerder de VVD ook deed. In juni had de gemeenteraad nog gezamenlijk een standpunt ingenomen dat eerst het luchtruim moest worden heringedeeld en dat pas daarna sprake kon zijn van opening van Lelystad Airport. ‘Welke omstandigheden tussen juni en nu hebben uw mening veranderd’, vroeg Finies. Oude Egbrink sprak over ‘voortschrijdend inzicht’ die was opgedaan na gesprekken in de regio en met meningen die zijn opgehaald nadat zijn partij langs de huizen was gegaan om met bewoners te praten.

Finies (GroenLinks) verbaasde in zijn eigen bijdrage opnieuw door te vertellen dat zijn partij ‘niet tegen vliegen is, maar dat het verantwoord moet gebeuren’. GroenLinks zwakte de eerdere opstelling ‘geen uitstel, maar afstel’ af door te stellen dat eerst het luchtruim moet worden heringedeeld, zodat er niet laag over Zwolle wordt gevlogen.

De SP stond als enige in de Zwolse gemeenteraad zij aan zij bij de opstelling van de PvdA over Lelystad Airport.