woensdag , 21 februari 2024
Archiefbeeld station Zwolle. Foto: Pascal Pellikaan

Groot incident op station Zwolle, speciale politie-eenheid aanwezig

Op station Zwolle heeft er donderdag aan het einde van de middag een incident afgespeeld. Politie is in grote aantallen aanwezig, perrons zijn afgesloten. Volgens berichten zou er een persoon in de trein met een vuurwapen aanwezig zijn.

Boven het station cirkelt een politie-helikopter. Het hele station is ontruimd, overige reizigers worden van de perrons gehaald. De NS spreekt van een ‘verstoorde treindienst tussen Zwolle en Wierden wegens politie-inzet’.

Terreurbestrijding

De Dienst Speciale Interventies is ingezet. Die kan bijvoorbeeld optreden bij terreurbestrijding, als arrestatieteam of om een gijzeling te beëindigen. De dienst is ondergebracht bij de Nationale Politie.

Rond 18.03 uur werd het treinverkeer weer deels hervat, meldt ProRail. ‘De politie heeft een inzet moeten doen in een trein. Deze inzet is geslaagd waarna het treinverkeer weer herstart wordt.’ Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertraging. De meeste treinen rijden niet vanaf Zwolle tot 19.00 uur donderdagavond.

In een trein uit het noorden van het land zat een passagier met een vuurwapen. Tijdens de ontruiming van de trein werd de man aangehouden, waarbij hij zich verzette. Uiteindelijk is de verdachte afgevoerd via de centrale stationshal, onder toezicht van honderden gestrande passagiers.