Grote afvaldump in Enschede na diftar, is dat een voorbode voor Zwolle?

Wat Zwolle wil gaan doen, gebeurt nu al in Enschede: bewoners laten betalen per hoeveelheid afval die ze aanbieden. Dat pakt in Twente niet goed uit, want er is niet alleen sprake van een enorme afvaldump, ook de kosten om dat weer op te ruimen rijzen de pan uit.

Dat Zwollenaren straks voor hun afval moeten betalen is uitgerekend een idee van Swollwacht-wethouder William Dogger die met zijn partij vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen juist liet weten het systeem absoluut niet te willen invoeren. Nu moeten Zwollenaren er toch aan geloven, ook al is het plan om te betalen per hoeveelheid afval onlangs een jaar uitgesteld na veel onbegrip vanuit de stad.

In Enschede zien ze nu de gevolgen van het betalen per zak afval. En die stemmen niet vrolijk. De klachten van inwoners over gedumpt afval neemt extra snel toe en de opruimkosten voor de gemeente rijzen de pan uit, blijkt uit navraag van 1Twente aan de gemeente. Alleen vorig jaar al heeft de gemeente Enschede bijna een half miljoen euro betaald aan afvalwerkingsbedrijf Twente Milieu voor het verwijderen van gedumpt afval.

Ook het aantal meldingen van afvaloverlast is toegenomen. In 2016 ging het om zo’n negen meldingen per dag, in totaal 3.350. Vorig jaar maakten 8.974 inwoners melding van afvaloverlast, afgerond 25 meldingen per dag. De fractie van het CDA is het inmiddels zat. Zij vindt ‘dat de tijd rijp is voor een ander afvalbeleid’.

In Zwolle gaan ze er straks juist mee beginnen.

Back to top button