vrijdag , 8 december 2023
File A28
Archiefbeeld

Grote ophef over kentekenregistratie in Zwolle

Het idee om op negen plaatsen in Zwolle en Kampen lukraak kentekens te registreren stuit op veel ongeloof en verzet. Ook de gemeente Zwolle participeert in het project om automobilisten te registreren en later aan te schrijven of ze niet de fiets willen gebruiken.

Tussen 22 januari en 22 februari zullen kentekens van automobilisten in Zwolle en Kampen zonder medeweten van de bestuurders worden geregistreerd. De eigenaren krijgen daarna een brief thuis of ze niet willen meewerken met de campagne SpitsBikers. Doel daarvan is meer mensen te stimuleren de fiets te gaan gebruiken en daardoor wegen en routes te ontlasten waar automobilisten regelmatig vertraging hebben.
De Zwolse fracties van VVD en D66 hebben alle fikse kritiek geuit op het ongewenst registreren van kentekens. ‘Wat de VVD betreft is de geldpot Beter Benutten bedoeld voor serieuze doorstromingsmaatregelen voor het verkeer en niet om verkeersdeelnemers te beïnvloeden in hun vervoerskeuze. Daarnaast is kentekenregistratie een middel, dat alleen ingezet zou moeten worden voor veiligheidsdoeleinden. Het lastigvallen van automobilisten hoort daar niet bij’, schrijft de VVD in een verklaring. Bij D66 is het onbegrip zelfs zo groot dat de Tweede Kamerfractie vragen gaat stellen over het dubieuze idee.

De omstreden campagne is een gezamenlijk initiatief van het regionaal bedrijfsleven, Provincie Overijssel, gemeenten Zwolle en Kampen en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.