vrijdag , 1 maart 2024

Grote opkomst bij protest tegen racisme in Zwolle

Zo’n 2.000 mensen kwamen zondagmiddag bij elkaar in Park de Wezenlanden om te protesteren tegen racisme. Het was vier keer zoveel als waar de organisatie rekening mee had gehouden.

Het veld achter het Provinciehuis stroomde rond 14.00 uur snel vol. De organisatie van het anti-racisme evenement hield rekening met zo’n 500 mensen, het werden er uiteindelijk ongeveer 2.000. ‘Houd 1,5 meter afstand’, klonk het herhaaldelijk, voordat het echte protest kon beginnen. Het afgezette stuk grond was te klein, wie wilde mee-protesteren moest achteraan aansluiten.

(tekst loopt door onder foto’s)Politie was aanwezig en in nauw contact met de organisatie, ook bij de afrit van de A28 richting het centrum stonden twee politieauto’s. Vóór het protest kondigde burgemeester Peter Snijders een noodbevel af, omdat er informatie was dat de harde kern van onder andere PEC Zwolle en Cambuur wilde provoceren tijdens het protest.

‘Trots op jullie’
‘We zijn trots op jullie’, begon een van de organisatoren het protest. ‘Jullie zijn hier allemaal gekomen, blank en zwart, jong en oud en van verschillende sexen.’ De diversiteit was opvallend vanmiddag, ook veel kinderen togen met hun familie mee, sommigen met mondkapjes en protestborden.

‘We worden afgemaakt, al jaren’, werd er door de luidspreker geroepen. ‘Elke dag’, schreeuwde sommige aanwezigen terug, voordat iedereen werd gevraagd hun borden de lucht in te houden. Een drone maakte uiteindelijk opnames van de boodschappen die naar de lucht wezen.

Eén reactie

  1. Gaat het heel erg goed ga veder
    Goed bezig te houden