Grote staking bij Scania in Zwolle

Honderden medewerkers van Scania in Zwolle leggen vrijdag 22 januari voor 24 uur het werk neer. Bij het bedrijf wordt gestaakt uit protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao Metalektro.

Ingrid Langenberg, bestuurder FNV Metaal: ‘De medewerkers voelen zich totaal niet serieus genomen. Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede afspraken over flexwerkers of over gezond de AOW-leeftijd halen.’

Vermindering van koopkracht
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. ‘Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector’, aldus Langenberg.

Coronacrisis
Werkgevers zeggen niet meer loon te kunnen bieden, omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector, stelt de vakbond. Langenberg: ‘Dat is onzin. Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging’.

Back to top button