Gynaecoloog Isala doneerde eigen sperma

Eind 2019 heeft Isala gehoord dat een aantal donorkinderen te weten is gekomen dat de inmiddels overleden gynaecoloog dr. Jan Wildschut van het toenmalige Sophia ziekenhuis Zwolle (nu: Isala) zelf sperma heeft gedoneerd en gebruikt voor inseminaties zonder dat de wensouders dat wisten.

Dit is gebleken uit diverse ‘’matches” in een aantal commerciële DNA-databanken, aangevuld met een DNA-test met een van de wettige kinderen van de gynaecoloog, meldt het ziekenhuis zelf op de website. Deze arts hield zich in de jaren ’80 tot en met 1993 bezig met KID in het Sophia Ziekenhuis in Zwolle (Kunstmatige Inseminatie Donorsperma).

17 donorkinderen
Op dit moment zijn er in totaal 17 donorkinderen bekend, naast de wettige kinderen van deze oud-gynaecoloog. De donorkinderen en de familie van de gynaecoloog hebben regelmatig contact, er is sprake van een goede verstandhouding met elkaar. Isala werd eind 2019 benaderd door de ouders van een van de donorkinderen van deze oud-gynaecoloog. Daarna is er contact ontstaan tussen Isala en de wettige kinderen en de donorkinderen.

De wettige kinderen van de gynaecoloog, de donorkinderen en Isala hebben besloten hierover gezamenlijk naar buiten te treden. Daarvoor zijn meerdere redenen zegt het ziekenhuis:

  • Ieder kind heeft het recht te weten wie zijn biologische ouders zijn, maar sommige ouders van KID-kinderen durven hun kinderen niet te vertellen dat ze donorkind zijn. Donoren zijn terughoudend om zich bekend te maken aan hun donorkinderen. Er is angst voor openheid bij alle betrokken partijen als het om KID gaat, wellicht mede in stand gehouden doordat het onderwerp vaak op een negatieve manier belicht wordt. Zeker als het om een zaak gaat waarbij de arts zelf de donor blijkt te zijn. Met dit verhaal willen de wettige kinderen, de donorkinderen en Isala bijdragen aan meer openheid over het onderwerp ‘donorconceptie’.
  • De kans op aangeboren afwijkingen bij kinderen uit relaties van halfbroers en -zussen die niet van elkaar weten dat zij dezelfde biologische vader hebben. Ouders die hun kinderen niet hebben geïnformeerd over hun afkomst, zouden hun kinderen alsnog kunnen vertellen dat zij een donorkind zijn.

Meer informatie op de website van Isala.

Back to top button