‘Haal trampolines en meubels uit tuin, het kan vanavond gevaarlijk worden’

Nederland maakt zich op voor een avond vol extreem weer. Er worden windstoten van 80 km/uur verwacht, met hagel, onweer en heel veel wateroverlast. ‘Het kan gevaarlijk worden.’ Er zou zelfs kans op tornado’s zijn.

‘Trampolines kunnen zomaar drie tuinen verderop komen te liggen. En laat zeker geen parasols buiten staan’, zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar tegen RTL Nieuws over het verwachte noodweer dat Nederland vanavond te wachten staat.
Vanaf dinsdagavond 19.00 uur komen flinke buien de provincie Zeeland binnen om vervolgens richting Noordoost-Nederland te trekken. Het is nog niet bekend waar en hoe laat het hoogtepunt van het extreme weer te merken is.

Heftig
Wel lijkt het zeker dat het oppassen wordt. ‘De onweersbuien kunnen heftig worden. Houd rekening met wateroverlast, hagelstenen en harde windstoten’, zegt De Jong. Na de plensbuien van dinsdagavond lijkt het op te houden met de verkoeling. Daarna is er weinig kans op veel regen. Temperaturen blijven zomers en het blijft droog.

Het KNMI heeft dinsdag voor een deel van het land zelfs code oranje afgegeven. Kijk hier wat daarbij wordt geadviseerd. Voor Overijssel geldt die waarschuwing van 17.00 uur tot 22.00 uur. ‘Vanaf ca. 15 uur, bereiken stevige onweersbuien het zuiden. In de avond trekken de onweersbuien verder over Nederland. Bij de buien kan veel neerslag in korte tijd vallen, is plaatselijk hagel tot ca. 2 cm mogelijk en kunnen ook plaatselijk zware windstoten tot 80 km/uur voorkomen’, zegt het KNMI op haar website.

Back to top button