‘Haatimams buiten Zwolle houden’

De ChristenUnie wil dat de gemeente Zwolle met moskeeën meedenkt over het buiten de deur houden van predikers die aanzetten tot haat, een aanval doen op geloofsvrijheid en een risico zijn voor de openbare orde en veiligheid.

Dat schrijft gemeenteraadslid Johannes de Vries in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders naar aanleiding van een ongewenst bezoek van een radicale moslimleider aan een Zwolse moskee.

Afgelopen zaterdag werd de Ghulzar e Madina-moskee aan de Koningin Wilhelminastraat verrast met een ongewenst bezoek van de radicale moslimleider Mohammed Anas Noorani Siddiqui uit Pakistan, schrijft De Stentor. In de krant laat het bestuur van de Zwolse moskee weten niet geassocieerd te willen worden met de haatoproepende en beledigende uitspraken die van de imam zijn opgetekend en daarom niet gediend was van het bezoek. Noorani zou organisator zijn van de felle protesten rond de Deense cartoons in 2006 en de doodstraf bepleiten voor wie Mohammed beledigt. De radicaal-islamitische beweging waar Noorani voorman van is ondertekende onder meer een fatwa over de vorming van een ‘islamitisch front ter bestrijding van joden en kruisvaarders’.

Uit moskee gezet
‘Het incident van afgelopen zaterdag staat niet op zichzelf,’ stelt de Vries. ‘Al in 1998 veroorzaakte de vader en voorganger van Noorani onrust bij een bezoek aan Zwolle. Dat bezoek leidde er uiteindelijk toe dat Zwolse moslims die het niet met de radicale lijn van vader Noorani eens waren, uit hun eigen moskee werden gezet.’

Doden of kapotmaken
De Zwolse imam Goelab vroeg zich toen hardop af of Noorani sr. echt van hen verlangde dat zij vrienden en familieleden ‘doden of anderszins kapotmaken’. In 2006 was het de beurt aan zijn zoon, de huidige radicale moslimleider Mohammed Anas Noorani Siddiqui, om Nederland te bezoeken. Ook dat bezoek veroorzaakte onrust.

Grip op Zwolse moslims
De Vries: ‘Dat Noorani afgelopen zaterdag zich onaangekondigd in de Zwolse moskee liet zien, is dan ook niet alleen onwenselijk, maar ook een signaal dat de familie Noorani mogelijk grip wil houden op Zwolse moslims. Dat baart me zorgen. Radicalisering is een belangrijke veiligheidsopgave voor de gemeente Zwolle. In dat licht moet de Ghulzar e Medina-moskee er op kunnen rekenen dat de gemeente haar ondersteunt bij het buiten de deur houden van predikers die aanzetten tot haat, een aanval doen op geloofsvrijheid en een risico zijn voor de openbare orde en veiligheid.’

 

Back to top button