Harvard-onderzoekers: ‘Mogelijk tot 2025 corona-uitbraken’

Onderzoekers van de gerenommeerde universiteit van Harvard denken dat de samenleving nog jarenlang te maken zal krijgen met corona-uitbraken. Dit jaar zal het virus in de herfst of winter, zonder strenge maatregelen, in alle hevigheid terugkeren. Het onderzoek van de specialisten is gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Volgens de onderzoekers is een (intelligente) lockdown van enkele maanden niet voldoende om de pandemie tegen te gaan. Zonder vaccin is er zelfs de mogelijkheid dat er vervolgpieken komen die heviger zijn dan de huidige uitbraak. Een van de scenario’s in het onderzoek van de Harvard-specialisten schetst een beeld dat we tot 2025 oplevingen hebben van besmettingen met corona.

Weer kop opsteken
Volgens Harvard-hoogleraar epidemiologie en co-auteur Marc Lipsitch is het ook niet logisch dat de epidemie met één lockdown-periode zou zijn beteugeld, schrijft ook de NOS. ‘Dat is niet in overeenstemming met wat we weten over de verspreiding van infecties.’ In alle scenario’s die de onderzoekers bekeken (behalve bij een oneindige lockdown of als iedereen immuun wordt), bleek dat het virus de kop weer opsteekt als de maatregelen worden versoepeld.

Warmer weer
De onderzoekers stellen mensen teleur die denken dat het virus door het warme weer in de zomer wel zal uitdoven: ‘Overdracht van het virus in de zomer gaat wel wat langzamer, maar dat is niet genoeg’, zei Lipsitch vorige week op een persconferentie. Dat blijkt ook uit het feit dat het virus zich gewoon op het zuidelijk halfrond heeft verspreid, waar het zomer was.

Daarna, in de herfst en winterperiode zal het virus, zonder maatregelen, in alle hevigheid weer de kop op steken, denkt Lipsitch. ‘De meeste mensen zijn nu nog bevattelijk voor besmetting’, zegt hij.

Back to top button