‘Hele corona-afdeling in Londen nu vol zieke kinderen’

In het Verenigd Koninkrijk liggen nu ook kinderen op de corona-afdeling. Ze zijn ernstig ziek en de meesten hadden geen onderliggend lijden. Dat zegt verpleegster Laura Duffel van het London Hospital tegen de BBC.

‘Tijdens de eerste golf hadden kinderen nauwelijks last van corona, we hebben hier nu een hele afdeling met kinderen’, vertelt Duffel in een radiointerview met BBC. ‘Ik weet van collega’s dat ze hetzelfde meemaken. We zien nu ook veel twintigers en dertigers binnenkomen zonder onderliggende ziektes die geen idee hebben hoe ernstig ze eraan toe zijn.’

Kinderen van 0-9 jaar
Eerder bleek uit onderzoek in het VK al dat de nieuwe Britse corona-mutatie vooral besmettelijker is voor kinderen in de leeftijdsgroep van 0-9 jaar. Ook minister Hugo de Jonge vertelde vorige week dat de nieuwe corona-variant rondwaart onder kinderen. Het zogenoemde RedTeam, dat het kabinet gevraagd en ongevraagd advies geeft, meldde eerder al dat de scholen langer dicht moeten blijven, juist door de besmettelijker corona-varianten uit Engeland en Zuid-Afrika.

In Londen blijven de basisscholen voorlopig gesloten. De onderwijsbond in het Verenigd Koninkrijk wil nu dat die maatregel voor het hele land gaat gelden.