Helft corona-patiënten op intensive care is jonger dan 50 jaar

De helft van de patiënten met het coronavirus op de intensive care is jonger dan 50 jaar. Dat blijkt uit een verslag van een overleg (webinar) op 14 maart tussen intensivisten en andere medici van verschillende Nederlandse ziekenhuizen. 

Het aantal laat zien dat de ziekte niet alleen ouderen treft. ‘Het zijn vooral 80-plussers die aan corona zijn overleden, maar de mensen die bij ons aan de beademing liggen zijn vooral onder de 50’, zei voorzitter Diederik Gommers tegen de NOS.

De relatief lage leeftijd van het aantal patiënten op de ic is te vergelijken met de griep. ‘De maatregelen die we in Nederland nu genomen hebben, beschermen juist die groep kwetsbare ouderen. En we zien het ook met de griep; mensen onder de 50 gaan het hardst onderuit.’

Uit de gegevens van de ruim 72.000 eerste ziektegevallen becijferde het Chinese CDC dat de ziekte bij 81 procent mild verloopt, met verkoudheid, koorts, keelpijn, hoest, of lichte longontsteking. Bij 14 procent zijn er ernstiger klachten zoals zware longontsteking en benauwdheid, en bij 5 procent is het kritiek, schrijft NRC Handelsblad.

Lees hier het uittreksel van het webinar.

Een reactie

Back to top button