Herdenking van bevrijding Zwolle (vandaag precies 78 jaar geleden)

Het is vandaag (14 april) de Bevrijdingsdag van Zwolle. Canadezen met Leo Major voorop bevrijdden 78 jaar geleden de stad van de bezetter. De Canadese ambassadeur was vandaag in Zwolle voor de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid.

Leerlingen van basisschool Koningin Emma en de Geert Groteschool verzorgden om 11.00 uur een eigen plechtigheid bij “hun” oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Bij de herdenking was burgemeester Peter Snijders aanwezig met de ambassadeur van Canada in Nederland, mevrouw Lisa Helfand. Aansluitend, rond 11.45 uur, opende Snijders samen met Bas van den Berg, voorzitter Veteranen Vereniging Zwolle, het Witte Anjer Perk aan de Potgietersingel.

(tekst loopt door onder foto’s)

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle in het Ter Pelkwijkpark werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en in 1987 geadopteerd door de Geert Groteschool en de Koningin Emmaschool.

Foto: Frank van Hienen
Foto: Frank van Hienen

Opening Witte Anjer Perk
Het Nationaal Comité Veteranendag heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen hun veteranen te eren en waarderen met een speciaal Witte Anjer Perk. Aan de Potgietersingel is een perk ingeplant met witte anjers in combinatie met rode en blauwe bloemen, de kleuren van onze nationale vlag. Alles staat in bloei op 5 mei en de Nederlandse Veteranendag op de laatste zaterdag van juni. Burgemeester Peter Snijders opent het perk samen met Bas van den Berg. Leerlingen van de beide basisscholen en Lisa Helfand, de Canadese Ambassadeur, zijn bij de opening betrokken. Stadsdichter Bauke Vermaas draagt voor de gelegenheid een gedicht voor.

Foto: Frank van Hienen

Basisscholen in Zwolle
Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

Back to top button