Het belang van zonwering voor de verduurzaming van een bedrijfspand

De afgelopen decennia is duurzaamheid bij steeds meer zaken een rol gaan spelen binnen bedrijven. Denk aan het gebruik van minder grondstoffen en minder afval bij de productie van goederen, en bij het transport hiervan. Daarnaast is ook de duurzaamheid van bedrijfspanden steeds belangrijker geworden. Waar bij de waardering van bedrijfspanden in het verleden vooral locatie en praktisch gebruik een rol speelden, zijn uitstraling en duurzaamheid vandaag de dag ook belangrijke factoren. Hieronder lees je meer over het belang van zonwering voor de duurzaamheid van een bedrijfspand.

Verduurzamen: duurzame energieopwekking en energiebesparing

Het overgrote deel van de verduurzamingsmogelijkheden kun je opdelen in twee categorie├źn. Allereerst gaat het om de overstap van fossiele energie op energie uit hernieuwbare bronnen. De energietransitie in Nederland draait vooral om het stoppen met aardgas, en overgaan op wind- en zonne-energie. Daken van bedrijfspanden zijn vanwege hun grote oppervlakte en ligging bijvoorbeeld vaak erg geschikt voor zonnepanelen.

De andere categorie bestaat uit mogelijkheden om energie te besparen. Met een betere gevel- en dakisolatie en isolerende ramen kost het minder energie om een pand te verwarmen of juist te koelen. Ook goede zonwering draagt hier zeker een steentje aan bij. In panden die van binnen gekoeld moeten worden, hoeft de koeling minder hard te werken in de zomer. Daarnaast warmen beter geïsoleerde panden meer op, wat tot een onaangenaam (en ongezond) binnenklimaat kan leiden. Zonwering maakt airconditioning minder snel nodig.

Op zoek naar een deskundige en ervaren zonweringspecialist

Bedrijven kunnen bijvoorbeeld bij PZN terecht voor professionele projectzonwering. Deze specialist in zonwerking biedt degelijkheid en kwaliteit. Niet alleen als het gaat om advies over wat mogelijk is en wat mooi is, maar ook als het gaat om berekeningen rondom BENG-eisen bijvoorbeeld. Daarnaast ontzorgen ze hun klanten volledig door de controle te houden gedurende het gehele proces van het ontwerp, de productie (in Nederland) en de montage tot aan service.

Redenen om te kiezen voor een duurzaam pand

Er zijn meerdere redenen die zouden kunnen verklaren waarom bedrijven de duurzaamheid van een pand belangrijker zijn gaan vinden. Allereerst is maatschappelijk ondernemen een hot issue geworden, en streven bedrijven naar een groen imago. Daarnaast heeft de energiecrisis waarvan sprake was van 2021 tot 2023, bedrijven veel bewuster gemaakt van de mogelijke hoge energielasten. Tot slot moeten bedrijfspanden tegenwoordig verplicht een energielabel hebben. Dit kan worden gebruikt als leidraad voor verduurzamingsverplichtingen. Zo moeten bepaalde kantoorgebouwen sinds 2023 verplicht een energielabel A, B of C hebben. Welke reden(en) jij ook belangrijk vindt, een duurzamer bedrijfspand heeft allerlei voordelen.

Back to top button