‘Het mooiste is het plezier dat je een ander bezorgt’

Tijdens de coronacrisis staan veel Zwollenaren op om anderen te helpen. In een serie artikelen spreken we hen: de stille krachten in de stad die belangeloos voor anderen klaar staan. In deze vierde aflevering Tim van der Laan (26). Hij deed en doet nog steeds wekelijks boodschappen voor ouderen die in deze coronatijd amper de deur uitkomen.

‘Ik ben lid van de Zwolse studentenvereniging Gumbo Millennium. We kregen vlak na de eerste lockdown een oproep van Hart voor Zwolle om te helpen in deze coronatijd. Al snel werd een app-groep aangemaakt, met zo’n vijftien studenten die zich wilden inzetten. Ik meldde mij ook aan.’

Kleine moeite
‘Zelf heb ik boodschappen voor een aantal ouderen gedaan. Voor een vrouw en voor een echtpaar. Mensen die niet meer buiten de deur kwamen en niet heel mobiel waren. Ik was net afgestudeerd, had een baan gevonden als softwareprogrammeur, maar vanwege de coronamaatregelen kon ik pas eind van de zomer starten. In die periode had ik dus tijd en kon ik mij inzetten. Bovendien was het een kleine moeite. Het kostte mij ongeveer een uurtje of twee in de week.’

Het werk was zo gedaan, volgens Zwollenaar Tim. ‘Een lijstje, een boodschappentas en contant geld. Er was niets moeilijks aan. Als het uitkwam, dan dronk ik nog gezellig een kopje koffie mee en maakte ik een praatje. Voor die mensen is het echt prettig als je langskomt. Ze kijken uit naar de afspraak, want ze zitten bijna de hele dag binnen.’

Eigen bubbel
‘Voor mezelf vond ik het ook wel goed. Je stapt toch even uit je eigen bubbel en spreekt mensen die heel anders in de wereld staan dan jij.’
Toen de coronamaatregelen wat versoepeld werden, vond de vrouw waar Tim boodschappen voor deed, een oplossing in haar eigen sociale cirkel. Voor het echtpaar doet hij nog steeds iedere week trouw de boodschappen. En dat al sinds het begin van de coronacrisis.

Op zijn eigen Facebookpagina onderschreef hij een oproep voor boodschappenhulp voor kwetsbare mensen. ‘Ben of ken je iemand die niet zelf een boodschap kan doen, laat het me weten’, zo luidde Tims bericht.

Twee uurtjes
Aan alles merk je dat Tim de hulp die hij aanbiedt, eigenlijk de gewoonste zaak van de wereld vindt. ‘Je helpt er echt iemand mee en dat voor maar twee uurtjes in de week. Wat ik zei, het is een hele kleine moeite. Wat mij het meeste is bijgebleven? Het plezier dat je de mensen bezorgt. En dat is uiteindelijk toch waar je het allemaal voor doet.’

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kent u ook Zwollenaren die anderen helpen tijdens de coronacrisis en hun verhaal willen vertellen. Laat het ons dan weten via info@zwollenu.nl. Heeft u zelf hulp nodig of wilt u anderen in de stad helpen? Meld u dan aan bij SamenZwolle.[/box]

Back to top button