Hier geeft u uw geld (niet) aan uit tijdens de coronacrisis

Het coronavirus laat zijn sporen achter in de Nederlandse economie. De kabinetsmaatregelen om het virus een halt toe te roepen hebben een flink effect op waar consumenten hun geld uitgeven. Dat blijkt uit een analyse van (geaggregeerde) ING pintransactiedata door het ING Economisch Bureau. Afgelopen donderdag lag het totaal aantal transacties 21% lager dan op dezelfde donderdag een jaar eerder.


De grootste daling zien we in de categorie vrijetijdsbesteding buitenshuis (-83%) en in kleding- en schoenenzaken (-68%). Nu veel mensen dichtbij hun eigen huis blijven, zien ook veel minder transacties in de categorie vervoer (-49%).

Bouwmarkten
Op andere plekken wordt juist meer gepind. In de bouwmarkten en woonwinkels zien we een flinke toename van het aantal pintransacties. Afgelopen donderdag werd daar 20% vaker gepind dan een jaar eerder. Ook in speelgoedwinkels (+16%) en supermarkten (+7%) steeg het aantal transacties fors.

Cafés en restaurants
De coronamatregelen trekken een zware wissel op het aantal pintransacties bij ondernemingen in de categorie vrije tijd. In cafés en restaurants is een enorme terugval te zien. Afgelopen donderdag lag hier het niveau 81% lager dan een jaar eerder. Alleen afhaal- en bezorgrestaurants zorgen er nog voor dat het aantal transacties niet naar nul gaat. Op andere plekken waar mensen hun vrijetijd doorbrengen –denk aan de bioscoop, pretparken, hotels en sporthallen – is het aantal transacties nog sterker teruggevallen. Afgelopen donderdag zagen we op die plekken maar liefst 94% minder transacties.

Lees meer bij ING.

Back to top button