Hier zitten de atoomkelders in Zwolle (voor het geval dat)

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is het gevaar op een nucleaire oorlog niet meer zo groot geweest als tijdens de ‘Cuba-crisis’ in 1962. Zijn er in Zwolle en de regio atoomkelders om in te kunnen schuilen?

Eerst maar het slechte nieuws. Er zijn géén openbare schuilkelders in Nederland meer actief. Wel zijn er overblijfselen van zogenoemde noodzetels. Die werden tijdens de Koude Oorlog gebouwd om eventueel te schuilen tegen een nucleaire aanval. Het ging om de bouw van een geheime infrastructuur, zowel militair als civiel, zowel bovengronds als ondergronds.

Ook in Zwolle en de regio zijn deze zetels die vaak diep onder de grond liggen bij overheidsgebouwen in provinciehoofdsteden. De schuilplekken waren er vooral voor ministers of andere hoge ambtenaren om in het geval van een atoomaanval door te kunnen werken.

Schuilkelder Luttenbergstraat

De bekendste schuilkelder in Zwolle is te vinden in de Luttenbergstraat onder de oude rechtbank. De atoomkelder is gebouwd in 1973 en heeft een afmeting van 18,5×40,5 meter, met muren van 60 centimeter dikte. Er zouden 100 mensen in kunnen schuilen. Toen de rechtbank in 2010 werd verbouwd is de schuilkelder dichtgelast.

Atoomkelder Provinciehuis Overijssel en Zeven Alleetjes

Ook onder het Provinciehuis en onder het pand van de bibliotheek aan de Zeven Alleetjes zouden nog kelders zitten om te schuilen tegen een nucleaire aanval. Het is onbekend of deze schuilplaatsen zijn onderhouden en nog operationeel zijn.

Gemeentehuis

Zoals onder veel gemeentehuizen in grote steden is er in Zwolle ook een kelder om in te schuilen. Of die bestand zijn tegen een echte nucleaire aanval is onduidelijk. Ook zijn er nog andere schuilplaatsen en gewelven onder het gemeentehuis die in de Middeleeuwen vooral gebruikt werden voor het vastketenen van gevangenen.

Atoombunkers Olst

Op landgoed De Haere in Olst Olst zijn er nog twee atoombunkers paraat die vooral in de Koude Oorlog werden gebruikt. RTV Oost maakte een reportage of deze schuilplaatsen nog kunnen worden gebruikt mocht Vladimir Poetin toch op de rode knop drukken. Deze schuilplaatsen deden dienst om soldaten onder te brengen bij een mogelijke aanval. Er moesten vanuit de (geheime) kelders ook operaties uitgevoerd moeten worden.

Back to top button