zaterdag , 24 februari 2024

Hoe kom je zonder ruzie de feestdagen door?

Daar komen de feestdagen aan! Het begint met ‘zie ginds komt…’ en eindigt met ‘gelukkig nieuwjaar!’ Ben je net gescheiden dan komt er een stevige hobbel jouw kant op. Helemaal als je met jouw ex kinderen hebt. De Zwolse mediator Petra Lap van 2Divorce Zwolle vertelt de lezers van ZwolleNu hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

‘Voor je kinderen zal het ideaalbeeld van beide ouders, alle kinderen, kerstboom met ballen en cadeautjes en een tafel vol met lekkernijen altijd blijven bestaan. Voor jou en jouw ex-partner werkt dit in de praktijk niet meer. Daarom ben je gescheiden. Zo’n decembermaand is, net als vakanties, altijd iets om op tijd bij stil te staan. Wanneer en bij wie? Probeer je ex-partner niet als een tegenstander te zien maar als collega ouder. Spreek alle details, wensen en plannen met elkaar door. Het maakt die feestdagen zoveel leuker voor de kinderen.

Petra Lap van 2Divorce Zwolle eo.
Petra Lap van 2Divorce Zwolle eo.

Welke dag bij wie?
In een gezin dat nog bij elkaar is, is deze vraag al een bron van spanning, laat staan voor gescheiden ouders. Toch moet je het gesprek aangaan. Dat kan best een complexe puzzel worden. Probeer zoveel mogelijk de bestaande omgangsregeling in stand te houden, dat geeft het meeste rust. Vier keer op één dag van kinderen ruilen draagt niet veel bij aan de feestvreugde.

Cadeautjes
Zolang de dialoog open is kun je ook afspraken maken over hoeveel geld je gaat uitgeven. Zo krijg je geen scheve verhoudingen. Dat is voor de kinderen wel zo prettig. Soms lijkt het dat een kind het fijn vindt dat het ‘gekocht’ wordt door één van de ex-partners, maar op de langere termijn blijft daar niets van over. Gewoon niet doen dus.

Afspraken maken
Hou het simpel en overzichtelijk. Neem de tijd ervoor en bedenk wat je eigenlijk allemaal wilt. Vergelijk dat met de plannen van je ex-partner. Probeer dan de gulden middenweg te vinden. Die is er altijd. Maak goede afspraken en leg die desnoods vast. Je zult zien dat de komende feestdagen ineens niet meer zo zwaar aanvoelen.

[broadstreet ad=”87084″]