woensdag , 28 februari 2024

Hommeles over homo’s bij Zwolse kerken

cg_kerk_zwolleAls de christelijk-gereformeerde synode het besluit om homorelaties af te wijzen niet herziet, komt het lidmaatschap van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Zwolle op losse schroeven te staan.

Dat maakt ds. Henk Mijnders, predikant van de Zwolse kerk, duidelijk in een portretinterview in het Nederlands Dagblad. Volgens hem gaat zijn gemeente dan of zelfstandig verder, of sluit zij zich aan bij een ander kerkverband. In 2013 besloot de synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken na uitvoerig beraad om homorelaties af te wijzen. Consequentie is dat homo’s met een relatie niet meer aan het avondmaal mogen. In Zwolle gaan al meer dan tien jaar homostellen aan het avondmaal. Een bezwaar van een echtpaar in deze gemeente leidde uiteindelijk tot de synode-uitspraak.

Breuk
Na de plaatsing van he artikel bestond er rumoer, en nam de Christelijke Gereformeerde Kerk Zwolle zelfs afstand van het artikel. Op haar website schrijft ze: ‘De Kerkenraad Algemene Zaken van de CGK Zwolle neemt unaniem, inclusief ds. Henk Mijnders, afstand van de suggestie dat de kerkenraad koerst op een breuk met het kerkverband.  Zoals wij één- en andermaal hebben gecommuniceerd, is het ons beleid dat wij loyaal lid zijn en blijven van het CGK kerkverband.

Homoseksuele broers en zussen
De moeite die wij hebben met het synodebesluit over de positie van onze homoseksuele broers en zussen leggen wij in een uitvoerig onderbouwd revisieverzoek bij de synode 2016 neer. Wij vertrouwen dat de synode de wijsheid en de leiding van Gods Geest krijgt om ons kerkverband te versterken en om recht te doen aan de diepe overtuiging die bij ons aanwezig is in deze zaak.