vrijdag , 1 december 2023

Honderden bij Palestina-protest in Zwolle, ‘Nederland moet zich kapot schamen’

Zo’n driehonderd mensen zijn vandaag in Zwolle de straat op gegaan voor een eerder aangekondigd pro-Palestina protest. De sympathisanten verzamelden op het Rodetorenplein en trokken richting Park de Wezenlanden.

De organisatie van het pro-Palestina protest verwelkomde de menigte op het Rodetorenplein. In een toespraak werd de Palestijnse zaak met ferme bewoordingen onder de aandacht gebracht. ‘In 1940 noemden jullie Nederlanders het verzet, nu wij ons verzetten noemen jullie ons terroristen. Waar is jullie menselijkheid? Nederland moet zich schamen. Op z’n minst.’ Vanuit het publiek werd de Palestijnse zaak ook bepleit. ‘Free Palestina, Israël is terrorist’, werd er gescandeerd.

(tekst loopt door onder foto’s)

De woordvoerder van het Islamtische Verbond in Zwolle dankte de burgemeester voor het faciliteren van de betoging en verzocht de aanwezigen het rustig te houden. ‘Hou het rustig, hou het netjes.’ Naast het podium was wel een vlag met de omstreden leus From the river to the sea, Palestine will be free gedrapeerd.

(tekst loopt door onder foto’s)

Door de groep aanwezigen waren tal van borden en vlaggen te zien. Omstreden lijken de twee vlaggen die door de Taliban zouden worden gebruikt. Twee weken geleden werden deze vlaggen bij een protest in Utrecht door de politie in beslag genomen toen er ophef op social media over ontstond. Eerder oordeelde het OM echter, na een klacht van een Joodse inwoner in Amsterdam, dat het tonen van de bewuste vlag niet strafbaar is.