Horeca in Zwolle voert actie en ‘opent’ zaterdag de terrassen

Zo’n vijftig horeca-ondernemers in Zwolle hebben vandaag (zaterdag) actie gevoerd tegen het kabinetsbeleid. Ze hebben hun terrassen ‘open’ gesteld, maar wel met roodwitte linten eromheen vergezeld van de boodschap: ‘Helaas, u mag hier niet zitten’.

De actie was eerder aangekondigd en is in overleg met de gemeente Zwolle voorbereid. Het is voor de Zwolse horecabedrijven onverteerbaar dat de terrassen gesloten moeten blijven, terwijl er wel beelden van honderden bezoekers in parken de huiskamer binnen komen. ‘De Zwolse horeca is er klaar mee. Logisch dat mensen de zon opzoeken en naar buiten gaan, maar de overheid wil toch controle en beheersbaarheid? We begrijpen dat er maatregelen nodig zijn om aan deze situatie een einde te maken, wij kunnen helpen in de uitvoering, zorgen voor een veilige omgeving’, stellen zij.

(tekst loopt door onder foto’s)

Volgens de horecaondernemers hebben juist zij de expertise op het gebied van mensen veilig ontvangen , routing hanteren, mensen aanspreken op gedrag met behoud van een goede sfeer. ‘Nu blijven we aan de zijlijn staan, willen ze ons niet horen, laat staan naar ons luisteren. We tellen niet mee. Niet de horeca is overigens de aanzuigende werking, maar het feit dat mensen bij elkaar willen komen, waar dan ook.’

(tekst loopt door onder foto’s)

Ook in andere delen van het land hebben horeca-ondernemers actie gevoerd. Eerder liet een deel van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten vanaf dinsdag 2 maart de terrassen buiten te zetten. De afdeling van KHN in Zwolle heeft zich (nog) niet achter die actie geschaard. Minister Grapperhaus van Justitie waarschuwde al dat er gehandhaafd zal worden en horecazaken die toch open gaan boetes kunnen verwachten.

Back to top button