zondag , 25 februari 2024
Het waterpeil in de IJssel blijft stijgen.

IJssel gaat overstromen, noodplan in werking

De IJssel zal de komende dagen overstromen, noodplannen zijn actief geworden. Voor het eerst in elf jaar zal de rivier in ieder geval bij De Welle in Deventer buiten haar oevers treden.

De lokale autoriteiten denken dat de IJssel woensdag al zal overstromen en dat het water de binnenstad van Deventer kan bereiken. Eerder deze week hielden hulpdiensten al rekening met dit scenario en plaatsten zij een groot aantal pallets met zandzakken. Die zakken zullen woensdag worden geplaatst om ervoor te zorgen dat inwoners van de stad droge voeten houden.

Ook in Zwolle houden het waterschap en de gemeente een vinger aan de pols. De gemeente vraagt stadgenoten die wateroverlast ervaren zich te melden via een speciale website. In de grachten rond het centrum stijgt het water nog steeds en staat het tegen de kades aan. Er zou, volgens de laatste analyses, in Zwolle nog tien centimeter bij komen.

Code Oranje

Rijkswaterstaat heeft eerder al code oranje afgegeven voor het gebied rondom de IJssel. Dat is de op een na hoogste waarschuwing.

Wat doen bij wateroverlast?

Het waterschap heeft een aantal adviezen wat u kunt doen bij wateroverlast. Zie hieronder een aantal handige tips.

Natte kruipruimte

Bij een normale ventilatie is grondwater in je kruipruimte meestal niet erg. Het water verdwijnt weer als het grondwater zakt. Iedereen in Nederland moet zelf zorgen dat het water in je tuin en rondom je huis goed weg kan. Dat geldt voor regenwater, grondwater en rioolwater. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor hoe je huis gebouwd is. Dat geldt dus ook voor je kelder en de kruipruimte.

Gemeente helpen bij wateroverlast

Vraag aan je buren of zij ook vocht hebben onder het huis. Hebben al jouw buren ook blijvend last van grondwater in de kruipruimte? Bel dan met de gemeente. De gemeente moet zorgen dat het water op en onder het openbaar terrein goed weg kan. De gemeente gaat ook over de riolering in jouw straat.

Hoog grondwater niet te voorkomen

Het waterschap kan het grondwater een beetje sturen. Maar het is geen kraan die je open of dicht draait. Als het een periode veel regent staat het grondwater hoog. Dat is normaal. Als het een tijd droog is daalt het grondwater weer. Je kruipruimte droogt dan meestal ook weer.

Schade door wateroverlast

Heb je schade door de extreme regenval of door overstroming? Maak foto’s van de situatie. En maak foto’s van de schade voordat je gaat opruimen. Meld de schade vervolgens bij je verzekering.