zondag , 25 februari 2024
Het waterpeil in de IJssel blijft stijgen.

IJssel is nog 9 centimeter verwijderd van kritiek punt

De IJssel is nog 9 centimeter verwijderd van het kritieke punt dat voor overstroming zorgt. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Deventer woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het water stijgt nu gemiddeld met een centimeter per uur.

Vooral in Deventer wordt er met man en macht gewerkt op de binnenstad te behouden voor een overstroming van de IJssel. Het water staat al op de kades, zandzakken zijn geplaatst om inwoners van de binnenstad te behoeden voor natte voeten. Volgens experts zou een eventuele overstroming van de IJssel morgen (donderdag) plaatsvinden. Noodplannen daarvoor zijn al gereed.

Ook in Zwolle neemt het water toe, vooral in de stadsgrachten waar de Thorbeckegracht inmiddels is overstroomd over de kades. De gemeente Zwolle staat in nauw contact met waterschap WDO Delta en denkt dat er geen sprake zal zijn van calamiteiten. Wel zullen kelders onder water komen te staan.

Waterpeil IJssel blijft stijgen

WDO Delta ziet wel dat het waterpeil van de IJssel blijft stijgen. ‘Het water in de IJssel, de Vecht en de Sallandse weteringen staat hoog. De komende dagen wordt er meer regen verwacht. Daarom is het waterschap dag en nacht in touw’, zegt ze. Opvallend is het stijgende water in de IJssel wel, vinden experts. Want terwijl de aanvoer van de Rijn afnam, bleef de IJssel de afgelopen dagen stijgen tussen Zutphen en Kampen. Zo’n 40 procent van het huidige IJsselwater bestaat nu uit regenwater van instromende beken en Twentekanaal. Dat schijnt uitzonderlijk veel te zijn. En er is dus nog meer regen op komst.

Evacuatie hotel Moorivier

Bij de Vecht zijn de eerste problemen gisteren al opgelost. Hotel Mooirivier aan de Vecht moest worden geëvacueerd. Voor het hotel zijn – ook door de gasten – zandzakken geplaatst om verdere schade te beperken.