zondag , 25 februari 2024
Het waterpeil in de IJssel blijft stijgen.

IJssel kan nog voor jaarwisseling overstromen, noodplan staat klaar

Als het waterpeil in de IJssel blijft stijgen, kan de rivier nog voor de jaarwisseling overstromen. Noodplannen staan klaar.

Bij de IJssel in Deventer hebben hulpdiensten al tientallen pallets met zandzakken klaarliggen als noodmaatregel voor het moment dat de rivier zal overstromen. Het waterpeil in Nederland stijgt nog steeds en zal waarschijnlijk pas donderdag 28 december het hoogste punt bereiken.

Ook in Zwolle bereikt het water in en rond het centrum al de kades. WDO Delta heeft zaterdagavond schotten geplaatst om inwoners van Holtenbroek te beschermen tegen het stijgende water. Het waterschap geeft op haar website aan dat ze overlast door het hoogwater niet meer volledig kunnen voorkomen.

Waarom staat het water zo hoog?

In oktober en november is er veel regen gevallen, twee keer ruim de dubbele maandhoeveelheid. Ook december is erg nat. Daardoor zijn de grondwaterstanden uitzonderlijk hoog en neemt de bodem nagenoeg geen water meer op. Al het water dat valt komt in de sloten, kanalen en wetering terecht. De komende week verwacht het waterschap nog veel neerslag en op de Vecht hebben we ook te maken met de neerslag vanuit Duitsland, ook daar is veel gevallen. Daarnaast heeft de harde westenwind veel invloed op de waterstand.