‘In korte tijd twee reuzenteken gevonden in Nederland’

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de laatste twee weken twee reuzenteken gevonden in Nederland. De zogenoemde hyalomma-teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals het virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt.

Wie in Nederland een reuzenteek aantreft moet melding maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). En dat is de laatste twee weken al twee keer gebeurd. De reuzenteek is gevonden op paarden. Een keer in het oosten van het land (Oosterbeek) en één keer in het westen (Rockanje)

Koorts
De Hyalomma-teek kan in gebieden waar het Krim-congovirus van nature voorkomt, zoals in Azië, Afrika en Zuid(oost) Europa, dit virus overdragen naar de mens. In deze regio’s lopen mensen daardoor Krim-Congo-hemorragische koorts op. Mensen kunnen besmet raken met het virus via een beet van de Hyalomma-teek of door het fijnknijpen van een volgezogen teek. In Spanje overleed deze week een man in Salamanca aan het virus.

‘We willen de teek hier niet hebben’
‘We willen deze reuzenteek niet in Nederland hebben’, zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit tegen RTL Nieuws. ‘De kans dat je zo’n teek in Nederland tegenkomt, is heel erg klein, maar we zullen er wel vaker van horen.’

Back to top button