In Zwolle kun je steeds makkelijker een plas doen

Van de 50 grootste gemeenten van Nederland zijn in Zwolle, Westland en Schiedam de meeste openbare en semi-openbare toiletten bijgekomen. Dat blijkt uit de ‘top 50 gastvrije toiletgemeenten’, een lijst die de Maag Lever Darm Stichting jaarlijks publiceert om het tekort aan openbare toiletten aan te kaarten.

In Zwolle is er een openbaar toilet per 2.380 inwoners. Daarmee staat de stad op een vierde plek op de ranglijst. In Sûdwest-Fryslân, Westland en Alkmaar is het nog makkelijker plassen. Zwolle is wel koploper in de toename van openbare toiletten, van 16 in 2017 naar 53 in 2018.

Bernique Tool, directeur Maag Lever Darm Stichting: ‘Wij blijven ons onverminderd inzetten om het tekort aan openbare, toegankelijke toiletten onder de aandacht te brengen. Afgelopen jaar hebben we ruim 40 gemeenten in beweging gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Maar het probleem is nog niet opgelost. Onze droom is dat over vijf jaar overal voldoende toiletten zijn en iedereen onbezorgd en opgelucht op pad kan.’

Kijk hier voor de complete ranglijst.

Back to top button