In Zwolle wordt 6x zoveel designerdrugs gebruikt als in Amsterdam

Het probleem met designerdrugs 3-MMC en 4-MMC in Zwolle loopt op. In de stad wordt zes keer zoveel van deze designerdrugs gebruikt als in Amsterdam, Den Haag of Utrecht. Dat blijkt uit een rioolwateronderzoek dat de gemeente Zwolle heeft laten uitvoeren.

De gemeente wil inzicht krijgen in de aard en de omvang van het drugsgebruik in de stad. Aanleiding hiervoor was onder meer een aantal geweldsincidenten in de stad die voortkwamen uit onderlinge strijd in de harddrugscriminaliteit.

De resultaten liegen er niet om. Zwolle blijkt vooral bij designerdrugs 3-MMC (ook bekend als 3m of ‘poes’) en 4-MMC (ook bekend als mefedron of ‘miauw miauw’) de drugshoofdstad van Nederland te zijn. De gemiddelde vracht van de som van 3- en 4-MMC in het onderzochte deel van Zwolle ligt op 132 mg per 1000 inwoners per dag. Dat is aanmerkelijk hoger dan voorlopige resultaten een jaar eerder in Amsterdam, Utrecht, en regio Eindhoven van ongeveer 15-30 mg per 1000 inwoners per dag.

Hieronder alle belangrijke uitkomsten van het rioolwateronderzoek:

  • De vrachten van benzoylecgonine (metaboliet van cocaïne), amfetamine (speed) en MDMA (ecstasy) zijn in het weekend duidelijk hoger dan gedurende de rest van de week. Deze trend is niet zichtbaar voor cannabis.
  • Het gemiddelde cocaïnegebruik in de onderzochte week in april 2021 per 1000 inwoners van Zwolle per dag is 24 tot 53% lager dan het gebruik in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en de regio Eindhoven in maart 2020.
  • De gemiddelde consumptie van pure amfetamine in het voorzieningsgebied van rioolwaterzuivering Zwolle ligt per 1000 inwoners 202% hoger dan de consumptie in Amsterdam in maart 2020, en is vergelijkbaar met het gebruik in Den Haag en de regio Eindhoven in maart 2020.
  • Methamfetamine werd niet boven de rapportagegrens aangetroffen tijdens de bemonsterde periode.
  • De berekende gemiddelde consumptie van MDMA (ecstasy) per 1000 inwoners per dag in Zwolle is 293 mg. Dit gemiddelde ligt 53 tot 66% lager dan de berekende gemiddelde consumptie per 1000 inwoners per dag in maart 2020 in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en de regio Eindhoven.
  • De gemiddelde consumptie van THC, indicatief voor het gebruik van cannabisproducten, per 1000 inwoners per dag in het voorzieningsgebied van rioolwaterzuivering Zwolle is 2845 mg. Dit is vergelijkbaar met de gemiddelde consumptie in Utrecht en Eindhoven in maart 2020 en ligt ongeveer 43% lager dan de berekende gemiddelde consumptie per 1000 inwoners per dag in maart 2020 in Amsterdam en Den Haag.
  • De gemiddelde vracht van 3-MMC is gerapporteerd als de som van 3-MMC en 4-MMC en is daarmee indicatief voor het gebruik van 3-MMC in het voorzieningsgebied van RWZI Zwolle. Er is een duidelijke toename zichtbaar in het weekend. Op basis van voorlopige gegevens van metingen in 2020 in Amsterdam, Utrecht en regio Eindhoven lijkt het gebruik van 3- en 4-MMC in Zwolle (in 2021) aanmerkelijk hoger dan in de andere genoemde steden.
Back to top button